Vind jouw tuincentrum

Crocosmia is zomerbol van het jaar

Crocosmia is uitgroepen tot zomerbol van het jaar. Ze kan ontzettend goed tegen licht en weinig water, en dan zal ze zich elk jaar weer in de tuin laten zien.

Kleurrijke zomerbloeier

De Crocosmia verschijnt in allerlei zomerse kleurvariëteiten: van warme geeltinten tot rood met een oranje hart. De soorten met kleine bloemen zijn de Meteoor en de Red King, waarvan de bloemen in twee kleuren bloeien. Grootbloemige soorten zijn de Emily McKenzie (oranje) en de Lucifer, die tomatenrood is en wel 125 cm hoog kan worden. De bloem gaat rap de hoogte in en vult gerust een hele border met meer dan tien bloemen aan één aar.

Oorsprong van de Crocosmia

De zomerbol komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en dankt zijn naam aan de Griekse woorden voor safraan en geur: krokos + osme. De gedroogde bloemen hebben namelijk de geur van safraan als ze in warm water worden gelegd. Soms wordt uit de bloemen geel sap gewonnen dat safraan kan vervangen.

Crocosmia planten en verzorgen

De Crocosmia bloeit vanaf juni tot eind oktober, als je deze in april plant. De plant doet het erg goed bij veel licht en weinig water. Ze houdt dus niet van een te natte grond en kan in de winter bij een droge grond buiten blijven. Als de grond te nat blijft, kun je de bol beter uitgraven en binnenhalen. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. In het najaar kunnen de verdorde bladeren worden weggehaald, maar dit is niet per se nodig. Het jaar erop zal de Crocosmia gewoon weer opkomen.

Combineer de Crocosmia

Door de felle kleuren is het een prachtig gezicht om de Crocosmia te combineren met andere felle kleuren, bijvoorbeeld:

  • Agapanthus
  • Campanula
  • Allium
  • Dahlia’s
  • Gladiolen

Kun je niet genoeg van de plant krijgen? Zet dan een paar stengels in een vaas in huis, adembenemend!