Vind jouw tuincentrum

Hoe vorm je een perenboom van jaar 1 t/m 3? (deel 2)

In deze driedelige serie artikelen over de perenboom van Tuincentrum Overzicht.nl leest u in drie artikelen alles over de perenboom, van het aanplanten tot snoeien van een volwassen perenboom. Dit is deel twee van de serie waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe u een perenboom moet vormen en snoeien gedrurende de eerste drie jaar om een zo vruchtbaar mogelijke perenboom te kweken. Hieronder treft u de links aan naar de andere twee tuinartikelen over de perenboom:

De perenboom vormen en snoeien voor de beste oogst (jaar 1)

Het is van belang dat de perenboom meteen na het planten gesnoeid wordt, zodat deze uiteindelijk de juiste groeivorm krijgt en deze optimaal vruchten kan dragen. Bij een juiste groeivorm groeit de harttak recht omhoog en de gesteltakken moeten een soort wasmolen gaan vormen zodat ze optimaal zonlicht kunnen opvangen. Om dit te bereiken gaat u als volgt te werk:

  1. Kies stevige takken uit: één harttak en drie a vier gesteltakken, de rest van de takken kunt u eraf snoeien.
  2. De overgebleven takken snoeit u vervolgens voor één derde terug.
  3. De gesteltakken gaat u vormen door deze met een trouw aan de grond te binden zodat deze uiteindelijk vrijwel horizontaal zullen groeien. De takken moeten vrij de ruimte hebben en elkaar dus niet in de weg gaan zitten of het zonlicht ontnemen.
  4. Als de gesteltakken dik genoeg zijn en vanzelf in deze vorm blijven staan dan kunt u de touwen verwijderen. 

De snoei van de perenboom jaar 2 & 3

Perenbomen die jonger zijn dan vier jaar kunt u het beste snoeien in net nadat de vorstperiode voorbij is, ergen tussen begin maart en half april. Om vorstschade te voorkomen is het van belang dat het tijdens en een ruime week na het snoeien niet vriest. Tevens dient het droog te zijn op het moment dat u gaat snoeien.

In het tweede jaar van de perenboom worden de gesteltakken op een lengte van ongeveer 50 cm gesnoeid net boven een naar beneden of naar de zijkant gericht buitenoog. De gesteltak wordt zo in etappes verlengd waarbij de nieuwe scheut zicht ontwikkelt tot een vertakking van de gesteltak die onder een hoek van ongeveer 45 graden van de gesteltak verder groeit. De overige scheuten kunnen worden weggeknipt als ze recht omhoog groeien of een andere tak in de weg zitten en anders worden ze ingekort tot 4 knoppen. Door de gesteltak stap-voor-stap te verlengen ontstaan zijtakjes die later vruchtdragend zullen worden. Aan het eind van het tweede jaar kunt u nog extra gesteltakken gaan kweken tot een maximum van ongeveer 7.

In het derde jaar van de perenboom worden de verlengde delen van de gesteltakken weer teruggesnoeid tot een lengte van ongeveer 30 cm. Snoeien gebeurt weer na een oog en deze keer in de tegenovergestelde richting van de vorige snoeibeurt. Op deze manier zullen de takken om en om naar links en naar rechts groeien en elkaar niet in de weg zitten. In juli worden de jonge scheuten die zich op de gesteltak hebben gevormd op een lengte van ongeveer 15 centimeter gesnoeid zodat ze de boom niet te veel zonlicht ontnemen.

Vruchtvorming bij een perenboom

U bent drie jaar verder en wilt nu weleens kunnen genieten van zo'n sappige, zoete en gezonde peer, dan heeft u helaas pech! Een perenboom geeft gemiddeld pas na een jaar of zes haar eerste vruchten af. Geduld is een schone zaak zou je kunnen zeggen. In de tussentijd moet de boom natuurlijk netjes gesnoeid worden voor het beste resultaat. In het derde en tevens laatste artikel uit deze serie over de perenboom leest u precies hoe u een volwassen perenboom moet snoeien. Klik voor deel drie op de volgende link:

Deel 3: Hoe snoei je een perenboom (na 3 jaar)