Vind jouw tuincentrum

The Waterbench: zitten op een plantenbak

Barbara Standaert ontwierp een bank die regenwater op kan vangen en bovendien snel opdroogt, zodat je lekker naast de plantjes kunt gaan zitten. Geen wonder dat ze er de Fast Track Design Award mee heeft gewonnen!

Meer groen in de stad

Vanuit haar studie Meubelontwerp kwam Barbara op het idee. Ze was op zoek naar een oplossing voor het probleem van overvloedig regenwater in ons betonnen landschap. In samenwerking met het bedrijf Ebema wordt de bank al klaargemaakt voor de verkoop. Door de prijs kan Barbara twee jaar lang ervaring opdoen op andere vlakken en blijven werken aan haar start-up YUT.

The Waterbench

Het materiaal van de zitbank is dan wel gemaakt van beton, maar het is ook waterdoorlatend. Het regenwater dat erdoorheen sijpelt wordt opgevangen in een reservoir waarmee de planten weer gevoed kunnen worden. De planten zijn dus altijd voorzien van genoeg water, het vergt weinig onderhoud en ook de stad kleur weer groen. De doorlatende kwaliteit van het beton zorgt ervoor dat de bank snel droog is, en je ook na een regenbui droog kunt zitten.

Een nieuwe bloembank

Doordat de bloembak wel 280 liter water kan opslaan, zorgt het niet alleen voor minder wateroverlast in steden, maar verdwijnt het voedzame water ook niet direct naar het riool. Bovendien heeft de bank een strakke uitstraling waardoor veel steden het geen probleem zullen vinden om de bank in de openbare ruimte te plaatsen. Je kunt de bank natuurlijk ook in je eigen tuin zetten en gebruiken als moestuinbank!