Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Woonplanten van de maand februari: Varens

Is je botanische verzameling nog niet compleet? Met de woonplanten van de maand vul je weer wat lege hoekjes in huis.

Variatie aan varens

Varens hebben een zacht blad en krijgen daardoor een heel vriendelijke uitstraling. De variatie aan varens is zo groot dat je sommige niet snel zult herkennen als varen, zoals de tongvaren, die geen ingesneden bladeren heeft. Andere soorten hebben een asymmetrisch bladvorm of zelfs kleine naaldjes aan de rand van het blad. De boomvaren geeft je eerder het idee dat het een palm is en er is ook en soort die wat weg heeft van een dennenboom. Jonge veren van varens blijven opgerold en kun je, met veel geduld, langzaam open zien gaan.

Geschiedenis

Varens zijn één van de oudste plantengroepen ter wereld, waarvan fossiele resten zijn gevonden van meer dan 400 miljoen jaar oud. Ze verschijnen over de hele wereld, maar het liefst groeien ze in regenwouden, waar het lekker vochtig is. Daarom is de plant ideaal om binnen te houden, waar altijd een aangename temperatuur voor de plant hangt.

Verschillende soorten varens

  • Venushaar (Adiantum) zou krachten hebben om hoofdhaar te laten groeien of te laten krullen.
  • De Krulvaren heeft een typische varenvorm, alsof je door hele smalle groene lamellen kijkt.
  • De Hertshoorn is er zo één die eigenlijk niet op een varen lijkt. Zijn zachte bladeren gaan alle kanten op en betoveren je bij aanraking.
  • Blauwvaren. Met zijn blauwgrijze bladeren en de wilde bladeren heeft deze varen iets weg van de Hertshoorn, maar is nog iets ruiger.
  • De Dubbeltjesvaren heeft hele kleine ronde, leerachtige bladeren. Zijn naam zal geen verrassing zijn.

Verzorging van de varens

Varens houden van een vochtige omgeving, en ook een vochtige grond. De keuken en de badkamer zijn dus erg geschikt. Als de kamer toch iets te vochtig is, willen ze regelmatig gesproeid en beneveld worden. Goed om te weten: de varen is luchtzuiverend, nog een reden om er één in huis te halen!

Adv. Bol.com Gardena