Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand september: Zamioculcas

Bikkel Zamioculcas biedt maximaal genieten

Een echte bikkel, de ideale partner voor wanneer verzorgende eigenschappen niet uw allersterkste punten zijn. De Zamioculcas is misschien wel met afstand de plant met de minste noten op z’n zang, die daar juist het maximale aan genieten tegenover zet. Een zeer terechte woonplant van september dus.

Weinig, of zeer onregelmatig water, droge lucht, te veel of juist te weinig licht: het kan de Zamioculcas allemaal niks schelen. De plant is niet voor niets steeds vaker te vinden in de Nederlandse huizen. De Zamioculcas groeit gestaag door, of de omstandigheden nu ideaal of zelfs slecht zijn. Haast spottend ontrolt hij steeds weer een prachtige, diepgroene, glanzende bladstengel. Alsof hij u vriendelijk lachend wil zeggen: ik red me altijd wel.

Stoere kracht

Eigenlijk kunt u niet anders dan trots zijn op deze echte stoere kracht onder de planten. Pretendeert niks, vraagt weinig, maar wilt u wel het maximale geven. Dat maximale bestaat uit exotisch ogende bladstengels, dik en leerachtig. In die stengels slaat de Zamioculcas het reservewater op, waar hij in tijden van schaarste op kan teren en waar hij dus z’n bikkelstatus aan dankt.

Genen

Dat afzien zit natuurlijk in de genen van de plant. Wie wil overleven op rotsachtige grond in laaglanden of aan de voet van hooglanden in Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Malawi, waar water zeker niet vanzelfsprekend is, moet taai, creatief en spaarzaam zijn. De Zamioculcas kan zelfs nog een verrassing voor u in petto hebben: wordt de plant goed verzorgd, dan is er een kleine kans dat hij bloemen ontwikkelt. Omdat de Zamioculcas behoort tot de familie van de Aronskelken, is de bloeiwijze vergelijkbaar.

Pretentieloos

Goede verzorging wordt sowieso rijkelijk beloond. De Zamioculcas groeit snel als u er maar voor zorgt dat uw Zamioculcas op kamertemperatuur staat, met eerder weinig dan veel water en maandelijks een beetje mest. Een lichte of donkere plaats, het maakt hem niet uit. Hoe groter de pot, des te groter en voller uw plant wordt. Maar ook het omgekeerde geldt: houdt u de Zamioculcas in een kleine pot, dan past hij zich aan en blijft hij binnen de door u gestelde grenzen. Tip: af en toe draaien naar het licht en de plant groeit gelijkmatig. Ideaal toch? Waar vindt u nog een huisgenoot die zo pretentieloos is en u zoveel plezier biedt? De Zamioculcas doet het gewoon.