Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De nachtelijke indringers: Slakken bestrijden met deze 5 tips

Het ongemak van slakken in de tuin is een bekende ergernis onder tuiniers. Deze slijmerige indringers kunnen in korte tijd veel schade aanrichten aan planten en gewassen. Gelukkig zijn er effectieve manieren om slakken te bestrijden zonder schade toe te brengen aan het milieu. Hier zijn vijf tips om deze nachtelijke bezoekers onder controle te houden.

1. Natuurlijke afschrikmiddelen gebruiken

Voordat je naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpt, overweeg eerst natuurlijke afschrikmiddelen. Slakken hebben een hekel aan bepaalde geuren en texturen. Leg bijvoorbeeld koperen banden rondom plantenbakken, aangezien slakken een elektrische schok ervaren wanneer ze deze aanraken. Daarnaast kunnen barrières van gemalen eierschalen of koffiedik rondom kwetsbare planten worden geplaatst om slakken af te schrikken.

2. Slakkenlokdozen plaatsen

Een effectieve manier om slakken te bestrijden is door lokdozen te gebruiken. Vul deze met bier of een mengsel van gist en water en plaats ze in de buurt van de planten die je wilt beschermen. Slakken worden aangetrokken door de geur, vallen in de lokdoos en verdrinken. Zorg ervoor dat je de lokdozen regelmatig leegt en bijvult voor een continue controle.

3. Slakkenvriendelijke planten vermijden

Als je regelmatig last hebt van slakken, overweeg dan om planten te kiezen die minder aantrekkelijk zijn voor deze vraatzuchtige weekdieren. Slakken hebben een voorkeur voor sappige, malse bladeren. Kies daarom voor planten met stugge bladeren, sterke geuren of beharing, zoals salie, lavendel of tijm. Deze planten zullen minder snel ten prooi vallen aan slakkenvraat.

4. Handmatig verwijderen

Soms is de meest effectieve manier om slakken te bestrijden door ze handmatig te verwijderen. Ga 's avonds met een zaklamp de tuin in en verzamel de slakken die je tegenkomt. Je kunt ze vervolgens elders uitzetten, ver weg van je planten, of ze simpelweg doden. Dit vergt wat tijd en geduld, maar kan een significante impact hebben op het verminderen van de slakkenpopulatie in je tuin.

5. Regelmatig onderhoud en schoonmaken

Ten slotte is het belangrijk om je tuin regelmatig te onderhouden en schoon te maken om slakken te ontmoedigen. Verwijder bladeren, tuinafval en andere schuilplaatsen waar slakken zich kunnen verstoppen. Houd ook het gebied rondom je plantenbakken en borders netjes en opgeruimd. Een opgeruimde tuin maakt het moeilijker voor slakken om zich te verbergen en verkleint zo de kans op een plaag.

Adv. Bol.com Gardena