Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Creeer jouw ideale terrasoverkapping

Zo maak je jouw ideale terrasoverkapping

Wil je een ideale terrasoverkapping creëren? Niet alleen rabatdelen zijn nodig bij het maken van een terrasoverkapping, maar ook diverse andere dingen. In dit artikel vertellen wij je in stappen hoe je jouw ideale terrasoverkapping maakt. Ben jij al nieuwsgierig? Lees dan snel verder en volg ons stappenplan voor het maken van een terrasoverkapping.

Plaats staanders

Een overkapping maken begint door staanders te plaatsen. Hiermee bedoelen we ook wel verticale palen die je in de grond plaatst. Dit is de basis van de overkapping. Je kunt ze vaak met of zonder betonpoeren bestellen. Je plaatst als het ware de betonpoer in de grond en maakt vooraf een gat van minstens 40 cm diep. De betonpoer zelf moet 15 cm uitsteken boven de grond. Het belangrijkste is dat de betonpoer stabiel en waterpas staat, waarna je het gat weer met zand vult.

Monteer dakliggers

Nu ga je dakliggers van bijvoorbeeld douglashout monteren. Er zijn zowel dwarsbalken als dragende balken. Je start met de dragende balken, zodat de staanders aan de uiteinden met elkaar verbonden worden. Nu plaatst je de genummerde dakleggers. Je boort aan beide uiteinden van de draagbalken een gat, plaats vervolgens de dakligger en schroef deze met een lange schroef vast. Vervolgens verbind je met de schoren de dakliggers van de overkapping met de staanders, waarna er een sterke constructie ontstaat.

Plaats zijwanden

Vervolgens maak je de zijwanden van de overkapping vast. Plaats het geraamte door de lichte balken tussen de staanders. Gebruik hiervoor per zijwand vier verticale staanders en twee horizontale liggers. Zaag vervolgens de balken op maat en monteer ze. Monteer nu de wandbekleding horizontaal. Gebruik hiervoor bij iedere kruisende balk twee tellerkopschroeven. Stapel bij de zijwand van de overkapping 12 planken op elkaar of meer. Dit hangt af van de gewenste hoogte.

Plaats de vloer

Vervolgens maak je een vloer van vlonderplanken onder de overkapping. Zo geef je deze een luxe uitstraling. Ook voelt de vloer hierdoor warmer aan en blijft deze schoner. Bekijk aan de hand van de grootte van de overkapping en de breedte van de planken hoeveel vlonderplanken je nodig hebt. Zorg ervoor dat je stevige vlonderplanken van hardhout gebruikt. Deze gaan namelijk jarenlang mee.

Maak het dak dicht

Met het dakbeschot maak je makkelijk het dak op de overkapping. Leg hierbij de planken van het dakbeschot in het midden van een van de dakliggers. De planken hebben doorgaans een lengte van 3 of 4 meter. Soms moet je de plank afzagen. Vervolgens schroef je het dakbeschot stevig vast met 2 schroeven per plank. Dit doe je tot het dak geheel gelegd is. Plaats vervolgens EPDM dakbedekking om lekkages te voorkomen.

Adv. Bol.com Gardena