Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van december: Kerstplanten

Het is alweer de laatste maand van het jaar en dat betekent; een nieuwe tuinplant van de maand! Naast natuurlijk de kerstboom, zijn er nog 3 andere groenblijvende planten die tot de kerstplanten behoren; Buxus, Laurus en Chamaecyparis. Of je deze nu voor de deur, in de tuin, of op het balkon zet; met sfeerverlichting en kerstversiering ben je klaar voor het feestseizoen! 

Over de Buxus, Laurus en Chamaecyparis

De buxus staat ook bekend als 'palmboompje' en als 'buksboom'. De altijd groene takjes symboliseren het leven, wat zeer toepasselijk is tijdens kerst. Deze wintergroene heester geeft structuur aan een tuin, balkon, of terras. Juist in de winter! De bladeren vangen ook nog eens fijnstof op! Als laatste voordeel, en niet de minste, kun je de Buxus in elke gewenste vorm knippen. 

Voor de kerstperiode is de Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’ de bekendste conifeer. Deze plant wordt 1,25 meter hoog en is zeer geschikt voor in potten of bakken. De Ellwoodii' heeft een opgaande piramidevorm en is grijsblauw van kleur. 

De Laurus, of Laurier is ook geschikt om te decoreren met kerstversiering. Vooral de bol- of piramidevormen zijn hier goed voor. De altijd groene Laurus nobilis heeft een statige uitstraling.

Hoe verzorg je deze kersplanten?

Alle 3 de planten geven de voorkeur aan een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de planten in een goed doorlatende, vochtige grond en geef ze regelmatig water. In het voorjaar kunnen ze wat extra voeding gebruiken, zodat ze gezond blijven en goed door groeien. Dit geldt met name voor planten die in potten staan. De Buxus en Chamaecyparis zijn goed winterhard, de Laurus kan enkele graden vorst verdragen, maar heeft wel bescherming nodig bij strenge vorst. 

 

Kerstplanten december

©www.bloemenbureauholland.nl

Snoeitips

Vormsnoei is bij alle drie de kerstplanten heel goed mogelijk. Ze worden vaak ook aangeboden in diverse bijzondere vormen. Vooral van de Buxus en Laurus zijn vaak prachtige bollen, piramides, of cilindervormen verkrijgbaar. De beste periodes om te snoeien zijn juni en einde september. Snoeien is alleen écht nodig als de planten te groot worden om ze goed in vorm te houden.


Ga je aan de slag met het decoreren van kerstplanten? Veel plezier en succes gewenst!