Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Vlinderstruik snoeien: zo houd je ‘m gezond, vrolijk en vol vlinders

Mark Jansen op 28-07-2025

Heb jij een vlinderstruik in je tuin staan die ieder jaar uitbundig bloeit, maar inmiddels een tikkeltje uit de kluiten gewassen is? Of bloeit hij juist minder dan voorheen? Grote kans dat hij snakt naar een goede snoeibeurt. In dit artikel leggen we je precies uit wanneer en hoe je een vlinderstruik snoeit, waarom dat zo belangrijk is én wat je nodig hebt om het goed aan te pakken. Geen zorgen: ook als je nog nooit een tak hebt afgeknipt, is dit prima te doen.

Waarom moet je een vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een snelle groeier met een wilde, uitbundige bloei. Dat klinkt prachtig en dat is het ook maar zonder snoei wordt de struik op den duur:

  • houterig en kaal van onderen
  • minder bloemrijk
  • topzwaar en windgevoelig

Door jaarlijks te snoeien, hou je de struik jong, compact én zorg je voor een weelde aan bloemen waar vlinders en bijen gek op zijn.

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Snoeien doe je in het vroege voorjaar
De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is tussen half maart en begin april, zodra het niet meer vriest. Je ziet dan al kleine knoppen verschijnen en de plant is klaar om opnieuw uit te lopen.

Let op: Snoei niet in het najaar! Dan riskeer je vorstschade en loop je de kans dat de struik de winter niet goed doorkomt.

Vlinderstruik snoeien

Hoe snoei je een vlinderstruik? Stap voor stap

Wat heb je nodig?

  • Een scherpe snoeischaar of takkenschaar
  • Handschoenen (de takken kunnen stug zijn)
  • Eventueel een handzaagje voor dikke, oude takken
  • Een composthoop of groencontainer in de buurt

Stap 1: Kijk goed naar de basis

De meeste vlinderstruiken groeien op jong hout. Kijk dus waar de jonge scheuten beginnen. Alles daarboven mag rigoureus worden teruggesnoeid.

Stap 2: Snoei terug tot ongeveer 30–50 cm boven de grond

Dat lijkt misschien radicaal, maar vlinderstruiken verdragen zware snoei uitstekend. Je mag de struik gerust tot op kniehoogte terugsnoeien. Kies het liefst net boven een naar buiten gerichte knop.

Stap 3: Verwijder dode en kruisende takken

Zitten er takken bij die over elkaar heen groeien, dood zijn of in de weg zitten? Knip die ook weg. Zo voorkom je schimmels en zorg je voor luchtigheid in de struik.

Stap 4: Gooi snoeiafval op de composthoop (of maak er iets leuks van!)

Vlinderstruik-hout is niet geschikt als stek, maar je kunt het wel versnipperen als bodembedekking of gewoon lekker op de composthoop gooien.

Extra tips voor een nog mooiere vlinderstruik

  • Geef compost of organische mest na het snoeien. Zo geef je de plant een vliegende start voor het seizoen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen in de zomer om een tweede bloei te stimuleren.
  • Zorg voor een zonnige plek, want daar bloeit hij het best en komen de vlinders vanzelf.

Veelgemaakte fouten (en hoe je ze voorkomt)

  • Te laat snoeien
    Snoei je pas in mei? Dan mis je vaak de eerste bloei. Wees er dus op tijd bij!
  • Te hoog snoeien
    Als je maar een klein stukje van de toppen snoeit, krijg je lange, slappe takken die snel omvallen. Snoei gerust stevig terug.
  • Snoeien in de winter
    Niet doen! De plant is dan in rust en heeft de takken nodig als bescherming tegen kou.

Kun je een vlinderstruik verjongen?

Zeker. Is je struik helemaal houterig of staat hij al jaren in dezelfde vorm? Dan kun je een verjongingssnoei toepassen. Dat betekent dat je hem heel diep terugknipt, soms tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in maart en geef daarna wat extra voeding. De struik zal krachtig terugslaan.

En wat als je een andere soort hebt?

Niet elke vlinderstruik wordt hetzelfde gesnoeid. Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op oud hout. Die snoei je direct na de bloei in de zomer en niet in het voorjaar! Twijfel je? Kijk dan of je een label of oude foto hebt van de bloeiwijze.

Handige producten om in huis te halen

Je hebt er niet veel voor nodig, maar met het juiste gereedschap snoei je veel prettiger en nauwkeuriger. Denk aan:

Al deze producten vind je gewoon bij een tuincentrum bij jou in de buurt. Bekijk het overzicht op: www.tuincentrumoverzicht.nl/tuincentra

Tijd om te snoeien?

Met deze tips kun je vol vertrouwen je vlinderstruik aanpakken. Zie het niet als een klusje, maar als een frisse start voor een nieuwe bloei. Je struik zal je belonen met bloemen, kleur en een tuin vol fladderende vlinders.

Dus: schaar in de hand, zonnetje op je rug, en hop aan de slag! En als je nog gereedschap of voeding nodig hebt, weet je nu precies waar je moet zijn.

tuinmeubelen