Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe maak ik een tuinplan

Tuin verbouwen: hoe maak ik een tuinplan

Het opstellen van een tuinplan is een essentiële stap in het tuinverbouwingsproces. Het helpt je niet alleen om georganiseerd te werk te gaan, maar ook om een tuin te creëren die functioneel, mooi en duurzaam is. In dit artikel nemen we je mee door de stappen van het opstellen van een tuinplan. Van het bepalen van je budget tot het schetsen van ideeën en het uiteindelijke ontwerp. We geven je praktische tips en inspiratie om van jouw tuin een waar paradijs te maken. Dus ga de tuin in, pak je potlood en laten we aan de slag gaan met het creëren van jouw droomtuin!

Waarom een tuinplan opstellen?

Een tuin is meer dan alleen een stukje grond rondom je huis; het is een verlengstuk van je leefruimte, een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Een groene tuin kan een gunstig effect hebben op de gezondheid. Het opstellen van een tuinplan is essentieel om deze buitenruimte optimaal te benutten en jouw droomtuin te creëren. Een goed doordacht tuinplan helpt je om gestructureerd te werk te gaan, geld en tijd te besparen, en eventuele fouten te voorkomen.

Stappenplan opstellen tuinplan

Door middel van deze stappen, stel je gemakkelijk een tuinplan op!

Stap 1: Stel je budget vast

Voordat je begint met het ontwerpen van je tuin, is het belangrijk om een budget vast te stellen. Denk na over hoeveel geld je wilt besteden aan de verbouwing en houd hierbij rekening met verschillende financieringsopties, zoals het lenen van geld "Let op! Geld lenen kost geld". Er zijn echter ook talloze mogelijkheden voor verschillende budgetten, dus met een beetje creativiteit kun je ook met een beperkter budget een prachtig tuinplan maken.

Stap 2: Tuinonderzoek

Een goed tuinplan begint met gedegen onderzoek. Bestudeer de ligging van je tuin, de omgeving, de bodemgesteldheid en natuurlijk je budget. Meet alle afmetingen nauwkeurig op en neem deze informatie mee in de verdere stappen van het tuinplan. Denk ook na over waar je eventuele vaste elementen wilt plaatsen, zoals een veranda, buitenkeuken, eettafel, zithoek, schuur, of andere tuinattributen. Zo creëer je een solide basis om op voort te bouwen.

Stap 3: ideeën schetsen

Nu je een goed beeld hebt van je tuin en de mogelijkheden, is het tijd om ideeën te schetsen. Begin met het tekenen van de contouren van je tuin met behulp van de opgemeten afmetingen. Vervolgens teken je de elementen in die niet verplaatst kunnen worden, zoals een veranda, vijver, zwembad, schuur, schutting of boom. Deze vormen het raamwerk van je tuinplan. Laat nu je creativiteit de vrije loop en schets de grote lijnen van je droomtuin.

Stap 4: Inspiratie opdoen

Nu je de basis hebt gelegd voor je tuinplan, is het tijd om inspiratie op te doen. Blader door tijdschriften, bezoek tuincentra, en struin online platforms zoals Pinterest af om verschillende tuinstijlen te ontdekken. Maak een verlanglijstje van elementen en planten die je aanspreken en die je graag wilt opnemen in je uiteindelijke tuinplan.

Stap 5: Ontwerp maken

Met de inspiratie en het verlanglijstje in gedachten, is het tijd om alle ideeën samen te voegen tot een concreet ontwerp. Dit kun je gemakkelijk online doen met speciale tuinontwerp-tools of op de traditionele manier met potlood, stiften en papier. Hak knopen door en maak keuzes voor meubels, beplanting, verlichting en materialen die je in je tuin wilt gebruiken. Stel een bestellijst op met alle benodigde formaten, materialen en uitvoeringen.

Stap 6: Planning

Een goed doordachte planning is cruciaal voor een succesvolle uitvoering van je tuinplan. Bepaal welke werkzaamheden je zelf kunt doen en welke je wilt uitbesteden aan een professional. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en middelen beschikbaar hebt voordat je aan de uitvoering begint.

Stap 7: Uitvoering van het tuinplan 

Nu is het tijd om je tuinplan werkelijkheid te laten worden. Als je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt, kun je de tuin zelf aanleggen. Houd echter rekening met mogelijke uitdagingen zoals verzakkingen, onvoldoende afwatering of beplanting die niet aanslaat. Indien nodig kun je altijd de hulp van een ervaren hovenier inschakelen om de klus professioneel te klaren.

Met dit stappenplan in de hand ben je klaar om je tuinplan te maken en jouw ideale tuin te realiseren. Dus pak je schetsboek, ga op ontdekkingstocht, en creëer een tuin waar je jarenlang plezier van zult hebben!

Adv. Bol.com Gardena