Vind jouw tuincentrum

Wek je verwelkte plant tot leven

Heeft je buurvrouw tijdens je vakantie de planten veel te veel water gegeven, omdat ze geen groene vingers heeft? Of ben je vergeten oppas te zoeken voor je planten? Waarschijnlijk staan ze er dan niet zo mooi meer bij en sta je op het punt ze in de vuilnisbak te werpen. Dat hoeft niet meteen, er zijn nog een aantal dingen die je kunt proberen om je plant weer tot leven te wekken.

Aanwijzingen voor een bijna vergane plant

Waarschijnlijk zie je het zelf ook wel wanneer je plant zijn beste tijd heeft gehad, maar toch geven we wat kenmerken waaraan je ziet dat de plant het niet meer zo goed doet. Zo kunnen de bladeren zijn verkleurd of helemaal verdroogd, of hij hangt helemaal slap. Het verkleuren van een blad is niet meteen een aanwijzing voor één ding, zo kan de plant te veel water hebben gehad, of juist te lang in de zon hebben gestaan. Hoe herken je dit?

Te veel water

Als je kamerplant te veel water heeft gehad, kun je dit herkennen aan gele blaadjes en rottende bloemknoppen. Het laatste wat je nu moet doen is natuurlijk water geven. Laat de grond uitdrogen en haal de verwelkte blaadjes weg. Zet de plant gelijk in een pot waarin het water goed weg kan lopen, anders heb je na de volgende waterbeurt hetzelfde probleem.

Te weinig water

Bij te weinig water gaat de plant slap hangen, of worden de bladeren kleiner en donker. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen: water geven! Het doet de plant ook goed om hem even te besproeien met een plantenspuit.

Vreemde bladeren

  • Bladeren die eruit zien als krantenpapier hebben waarschijnlijk te lang in de zon staan bakken. Verhuis de plant naar een plek met minder licht, maar zet hem niet meteen in het donker.
  • Gele bladeren kunnen duiden op een voedingstekort. Wat extra voeding kan wonderen doen.
  • Bruine vlekjes op de bladeren duiden op te veel water.

Een dwergplantje

Heb je het idee dat de plant al een tijdje niet meer groeit? Dan kan het zijn dat hij uit zijn pot is gegroeid en een nieuw onderkomen nodig heeft. Zet de plant in een pot die minimaal 20% groter is, dan kan hij opnieuw gaan wortelen.

Snoeien als laatste redmiddel

Denk je dat al deze opties niet gaan werken, of heb je alles al geprobeerd? Dan kan een laatste redmiddel zijn om flink de schaar in de plant te zetten. Op deze manier haal je de rotte en verwelkte delen weg, en kan de plant zijn best doen om weer energie te steken in een nieuwe groeispurt.