Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Waterontharder

Wat is hard water? Of water hard of zacht is ligt aan de hoeveelheid kalk die er in het water zit. Als er veel kalk in het water zit wordt het hard water genoemd, en hard water is minder wenselijk. Kalk in het water kan namelijk aanslaan op apparaten, muren, leidingen en zelfs de huid. Iedereen kent het begrip kalkaanslag wel- het ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook de levensduur van bepaalde apparaten verkorten en soms zelfs voor huidirritatie zorgen. Door een waterontharder te installeren op de waterleiding worden overtollige kalk en magnesiumzouten uit het water verwijderd, zodat het water fijner in gebruik is.
 

Verschillende soorten waterontharders

Er bestaan verschillende soorten waterontharders en verschillende soorten sluiten het beste aan op verschillende soorten huishoudens. Bij het kiezen voor een waterontharder is het vooral belangrijk om te kijken naar de capaciteit en er eentje te kiezen die al het water dat u gebruikt kan ontharden.

  • Een mechanische waterontharder werkt door middel van de waterdruk op de leidingen. Als deze druk hoog genoeg is wordt het apparaat in werking gezet. Dit apparaat werkt dus alleen als u water gebruikt.
  • Een elektrische waterontharder werkt daarentegen op tijd. Deze waterontharders zijn vaak wat duurder omdat ze veelzijdiger werken.
  • Bij het kiezen van een waterontharder kunt u kiezen uit een apparaat met één of twee cilinders. Om zich te ontdoen van de opgevangen kalk moet een waterontharder af en toe gespoeld worden. Een ontharder met één cilinder is tijdens het spoelen even niet werkzaam, terwijl een waterontharder met twee cilinders dan simpelweg gebruik maakt van de andere cilinder voor het ontharden van water. Het aantal cilinders waar u voor kiest heeft uiteraard invloed op de aanschafprijs.
  • Een waterontharder werkt op zout, aangezien dit mineraal kalk aantrekt. Daarom moet u een waterontharder af en toe bijvullen, met kleine tabletten of grote blokken. Een waterontharder die op grote blokken werkt hoeft veel minder vaak bijgevuld te worden, maar is wel duurder.
     

Voordelen en nadelen van een waterontharder

Ook aan waterontharders kleven zowel nadelen als voordelen. Onder de voordelen valt bijvoorbeeld de sterke vermindering van kalkaanslag in uw woning. Kranen en douchekoppen blijven schoon, auto’s en ramen drogen streeploos op na het wassen en huid en haar zullen beter aanvoelen na het douchen. Ook zult u veel minder shampoos, zepen en andere schoonmaakproducten hoeven te gebruiken.

Nadelen van het aanschaffen van een waterontharder zijn daarentegen het zoutverbruik van de machine. Gemiddeld heeft een waterontharder jaarlijks ongeveer 100 kilo zout nodig en u zult de waterontharder zelf moeten bijvullen. Een waterontharder met slechts 1 cilinder zal tijdens het spoelen even buiten werking zijn. Ook kan de installatie meer kosten dan verwacht, afhankelijk van de geschiktheid van uw waterleiding. Tenslotte heeft een waterontharder onderhoud nodig, namelijk ongeveer 1 keer per jaar. Dit waarborgt een veilige werking van het apparaat.
 

Hoeveel kost een waterontharder?

Afhankelijk van wat voor soort waterontharder u kiest en over welke eigenschappen deze beschikt zult u op andere prijzen uitkomen. Eerder werd al een indicatie gegeven van de verschillende mogelijkheden waar u uit kon kiezen en hoeveel deze zouden kosten. Voor extra duidelijkheid vindt u hier een handig overzicht van de te verwachten kosten van een waterontharder.

Uitgave waterontharder

Prijs per eenheid

Mechanische waterontharder

Vanaf €800

Elektronische waterontharder

Vanaf €1000

Dubbel cilinder waterontharder

Vanaf €1300

Waterontharder op zoutblokken

Vanaf €1750

   

Installatie waterontharder

Van €200 – €500

Onderhoud waterontharder

€40 – €100 per jaar

Zout om te regenereren

€25 voor 50 kilo zak

Test voor hardheid van het water

€10 per test

 

Bekijk hier alle waterontharder specialisten