Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Heerlijk die overdadige oogst uit eigen tuin

De zomer was lang en vruchtbaar, nu is het tijd om te oogsten uit eigen tuin. Moestuin en boomgaard staan op springen, kleurige pompoenen en sappig fruit stralen ons tegemoet.

Wel zijn de zomers steeds wispelturiger zodat het moeilijk is om de juiste oogsttijd van fruit aan te geven. U zult echt op uw neus en ogen moeten vertrouwen. Al zorgt de natuur meestal voor een natuurlijke correctie zodat er vaak niet meer dan een week verschil in de pluktijd van appels en peren zit, al lijkt alles dit jaar wel een week of drie eerder rijp te zijn.

Pompoenen zijn rijp als de stelen verhouten, op dat moment geplukt kunnen ze lang bewaard worden.

Appels en peren zijn rijp wel zo smakelijk, dan proef je de zon. Wel heeft dat rijp plukken een nadeel, alles moet meteen opgegeten worden en bij al die volle fruitbomen is dat wel wat veel van het goede. Dus pluk het fruit op tijd en bewaar het.
Bewaarfruit moet echter eerder geplukt worden om zo het afrijpen uit te stellen. Dit moet voorzichtig gedaan worden, dus zonder blutsen en met stelen. Ook beschadigingen van insecten zijn uit den boze. Aangetast fruit rot snel weg.
Bewaar het fruit op een luchtige koele plaats, leg de vruchten niet te dicht opeen en controleer ze regelmatig.

Test; wanneer is het fruit rijp?

Wilt u het fruit op tijd plukken, vlei de appel in de kom van de hand en beweeg de appel/peer naar boven. Is de appel/peer plukrijp dan zal de steel vanzelf loslaten. Laat het fruit nog een poosje hangen (of bewaar het) als het niet gemakkelijk loslaat.
Heeft u geen tuin waarin u naar hartenlust kunt oogsten, geen nood, breng een bezoek aan ons tuincentrum of aan een van de vele Herfstfairs en deel mee in de overvloedige oogst van deze zomer.

Een van de Fairs is op 26 en 27 september: Herfstfair in de Tuinen van Appeltern: www.appeltern.nl