Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Wat zijn de gemeenschappelijke zware apparatuur voor landschapsarchitectuur?

Er komt veel kijken bij landschapsarchitectuur. Net als het aanleggen van grote wegen, of het nu gaat om openbare wegen of racebanen zoals die voor de Formule 1 bij het Intikkertje (Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+), is het een enorme onderneming om uit te voeren. Meer omvangrijke projecten hebben veel baat bij het gebruik van modern, intensief en flexibel zwaar materieel voor uiteenlopende taken als het verwijderen van grond en het installeren van irrigatiesystemen. 

Zware machines worden vaak gebruikt in de tuinaanleg voor verschillende doeleinden, zoals het graven van gaten, het transporteren van vuil en het egaliseren van de grond. Omdat je werk waarschijnlijk van project tot project zal variëren, is het essentieel dat je materieel bestand is tegen intensief gebruik en een breed scala aan omgevingsomstandigheden. Lees verder om meer te leren over de vele soorten zwaar materieel voor landschapsverzorging en hoe je het juiste gereedschap kiest.

Graafmachines

Graafmachines staan bovenaan de prioriteitenlijst. De grondverzetmachines kunnen zowel wielen als rupsbanden hebben. Met wielen kom je veel sneller vooruit, maar met rupsbanden kun je op verschillende oppervlakken werken. Groter dan graaflaadmachines kunnen graafmachines 360 graden draaien, waardoor ze handig zijn voor licht en zwaar landschapswerk. De cabine biedt de bestuurder een onbelemmerd zicht op het werkgebied. Minigraafmachines zijn gemakkelijk te verplaatsen en werken goed in krappe ruimtes.

Het bezit van een minigraafmachine is wellicht iets voor jou als het uitgraven van een zwembad in je achtertuin hoog op je lijstje staat of als je een omvangrijk landschap hebt dat voortdurend onderhoud nodig heeft. De nadelen van het bezitten van grondverzetmachines zijn onder andere dat je moet leren hoe je ze goed moet onderhouden en de kosten van het kopen van onderdelen voor grondverzetmachines. Een maat van me kocht er een voor een belangrijk project en verkocht het daarna met winst, dus je kunt het gebruiken zonder iemand anders ervoor te betalen.

Schrapers

Een schraper is multifunctioneel en kan ook in de tuin worden gebruikt. Dit enorme apparaat heeft geen extra vuil of aggregaten nodig om zijn werk te doen. Er is echter wel een groot open oppervlak nodig om een mestschuif te gebruiken. Hun hoge topsnelheden zijn handig voor het maaien en opvullen van uitgestrekte gebieden.

Bulldozers

Bulldozers zijn zeer gewild bij landschapsverzorging vanwege het grote platte blad aan de voorkant, dat wordt gebruikt om grond over enorme oppervlakken te verplaatsen. Vanwege hun krachtige vermogen worden ze ook gebruikt voor grof en fijn nivelleren. Naast het verplaatsen van vuilheuvels kunnen ze ook worden gebruikt om grote stenen en keien te breken, wat het werk van tuinarchitecten vereenvoudigt.

Sloop- en graafwerkzaamheden zijn typische toepassingen voor bulldozers in de bouwsector. Enkele voorbeelden van bulldozers zijn de dozer op wielen, de microdozer, de ladertrekker en de bulldozer op rupsbanden. De bulldozer op rupsbanden is de populairste soort die wordt gebruikt in de landbouw en landschapsarchitectuur omdat hij grond en andere voorwerpen op zachtere oppervlakken kan duwen.

Graaflaadmachines

Een graaflaadmachine is een ander soort zware machine dat wordt gebruikt bij landschapsverzorging. De voorschop van een graaflaadmachine kan worden aangepast voor verschillende graafwerkzaamheden. De middelgrote machines kunnen aarde verplaatsen, opvullen, sleuven graven en kleine pijpleidingen installeren. Omdat ze verrijdbaar zijn, zijn graaflaadcombinaties handiger in gebruik in stedelijke omgevingen en op terrassen.

Rupsladers

Bij het werken in de tuin is een rupslader van onschatbare waarde. Een rupslader is een multifunctioneel apparaat dat dienst doet als graafmachine en dieplepel. Ze worden ingezet om voorraden aan te voeren en af te voeren. Ze kunnen zich snel verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van andere machines omdat ze op rupsbanden zijn gemonteerd. Deze machine laadt gewoonlijk grond op vrachtwagens en dumpt materiaal op meerdere locaties.

Wat landschapsarchitectuur betreft, is grind het materiaal bij uitstek voor het opvullen van keermuren. Superieur grind wordt aanbevolen vanwege de lage waterabsorptie. Rupsladers vereenvoudigen het proces aanzienlijk.

Motorgraders

Een alledaags gebruik voor motorgraders is het verplaatsen van bescheiden hoeveelheden grond. Dit werktuig is ideaal voor het maken van hellende oppervlakken of afwateringssloten vanwege het lange, verstelbare blad dat kan worden ingesteld voor specifieke hoeken. Regelmatig gebruik omvat het voorbereiden van de funderingslaag en begaanbare grindwegen voor asfalteren.

De constructie van hun frame bepaalt de klassen van motorgraders. Egaliseermachines met een stijf frame (met een enkele as) en egaliseermachines met een scharnierend frame (met semi-permanente of permanente scharnierverbindingen) zijn de twee categorieën graders. Knikframe graders zijn het meest voorkomende type, en ze zijn het meest geschikt voor gebruik op krappe bouwterreinen, landschapsverzorging en wegenonderhoud.

Schrankladers

Hoewel schrankladers kleiner zijn dan sommige andere zware machines, behoren ze tot de meest flexibele werktuigen voor landschapsverzorging. Deze machines zijn eenvoudig te bedienen en hebben veel optionele extra's die hun nut en effectiviteit vergroten.

Machines met een smallere draaicirkel verbeteren de tractie en verminderen de bodemverdichting. Je kunt zelfs de meest uitdagende tuinaanlegprojecten afwerken met de hulp van deze robots, die goed gedijen in krappe ruimtes.

 
Adv. Bol.com Gardena