Vind jouw tuincentrum

Wat koop je voor Valentijnsdag?

Het is weer bijna Valentijnsdag; de dag dat je jouw geliefde extra in het zonnetje zet. Traditioneel gezien is deze dag voor romantische koppels, maar tegenwoordig kun je ook je beste vriend of vriendin verrassen met Valentijnsdag. Dat maakt deze dag ook een leuke feestdag als je niet in een relatie zit. De grote vraag blijft alleen: wat geef ik?

Traditie versus modern

Vroeger werd er veel waarde gehecht aan bepaalde tradities en deze bepaalden dan ook gedeeltelijk wat een geschikt Valentijnsdag cadeau was en wat niet. De kleuren van bloemen hadden bijvoorbeeld ook specifieke betekenissen. Rood staat voor liefde, geel voor vriendschap en paars voor rouw. Ook de bloemen of plant zelf hebben en bepaalde betekenis. Edelweiss wordt bijvoorbeeld geassocieerd met bescherming en de roos wordt natuurlijk geassocieerd met liefde.

Tegenwoordig zijn deze symbolische betekenissen niet meer zo van belang en weet ook niet iedereen deze betekenissen meer. Daarom is het steeds belangrijker geworden om iets te geven dat persoonlijk is en wat de ontvanger echt leuk vindt. De soort bloemen en planten die je cadeau doet zijn nu dus veel minder van belang. Door deze vrijheid in keuze is het moeilijker om iets leuks te verzinnen voor Valentijnsdag, maar het is ook veel leuker geworden.

Tips voor leuke Valentijnsdag cadeaus

Wat wil je zeggen met het cadeau? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen bij het uitkiezen van een Valentijns geschenk. Wat je iemand geeft zal dus sterk afhangen van de persoon die je het Valentijn cadeau wilt geven met Valentijnsdag en van de relatie die je met deze persoon hebt. Laat je fantasie dan ook de vrije loop met het verzinnen van een Valentijn geschenk.

Voor je geliefde

Ga je voor je geliefde op zoek naar een cadeau voor Valentijnsdag dan wil je iets kopen dat jouw liefde voor hem of haar laat zien. Snel valt te denken aan rode of roze bloemen, zoals een boeket rozen of een kamerroos. Echter verwelkt een boeket snel en natuurlijk wil je dat je geliefde lang kan genieten van zijn of haar cadeau. Denk daarom ook eens aan planten die wat langer meegaan. Bijvoorbeeld een anthurium, deze plant heeft het hele jaar door bloemen waarvan het blad doet denken aan een hartvorm. Ook een vlinderorchidee blijft lang bloeien, of kies een frangipani; een kamerplant die in de lente en zomer prachtig bloeit. Om het helemaal af te maken kun je ze in een mooie pot zetten.

Voor je hartsvriendin of beste vriend

Met Valentijnsdag kun je natuurlijk ook voor een goede vriend of vriendin een cadeautje kopen om ze te laten weten dat je hun enorm waardeert. Zo is deze feestdag niet meer exclusief voor stelletjes en kan je als single ook genieten van deze dag. Voor een goede vriend of vriendin is een vrolijk of uniek plantje een leuk geschenk. Denk dan bijvoorbeeld aan een vrolijke potroos of een woestijnroos. Ben je avontuurlijk en wil je voor een meer unieke plant gaan: kies dan bijvoorbeeld voor een maancactus.

Voor meer Valentijnsdag cadeau inspiratie kun je op deze pagina alle kamerplanten vergelijken en zo een mooie plant uitkiezen.