Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Bespaar geld en bouw zelf je tuinhuis - hier is hoe je het doet!

Een tuinhuisje is niet iets dat je mensen vaak zelf ziet bouwen! Het is eerder iets dat je ontdekt in de achtertuin wanneer je een oud huis koopt. Maar hoe maak je zelf een tuinhuisje? Nou, sommige zijn vrij eenvoudig en je hebt ook niet veel ervaring nodig met dit soort projecten. Of je nu een simpel schuurtje wilt of een tuinhuis als werkplaats of gezellige leesruimte, de meeste bouwplannen die je op het internet vindt, zijn aanpasbaar. 

Kies het soort tuinhuis

Afhankelijk van wat je van plan bent in het tuinhuis te bewaren of voor welk doel je het zult gebruiken, zijn er verschillende soorten tuinhuisjes om te overwegen. Denk om te beginnen dus na over welk tuinhuis het beste bij je doel past. Weten waarvoor je het tuinhuis zult gebruiken, zal je ook helpen bij het bepalen hoe groot het tuinhuis moet zijn. Ook isoleren is niet onbelangrijk als je het wilt gebruiken voor de opslag van dingen die beschermd moeten worden tegen vocht.

Een plan maken

Als je weet welk soort tuinhuis je wilt, kan je beginnen met een schets of voorbeelden te zoeken online. Een goed bouwplan is erg belangrijk omdat je er zeker van wilt zijn dat jouw tuinhuis sterk en betrouwbaar is. Maar ook omdat je mogelijk een elektricien nodig zult hebben of misschien zelfs een loodgieter voor waterleidingen. Uiteraard moet je ook de bouwvoorschriften van je gemeente of stad nagaan om eventuele vergunningen aan te vragen voordat je met het project begint. Het is aangeraden om voldoende tijd te nemen met de voorbereiding, zodat je alles wat je nodig hebt kunt voorzien. 
 

De juiste materialen

Het kiezen van de juiste materialen is van toepassing op meerdere onderdelen van je project. Veel hangt af van het ontwerp dat je hebt gekozen, maar ook van je persoonlijke smaak. Als je een stevig tuinhuis wilt, kun je kiezen voor bakstenen, maar om je project sneller te laten verlopen, is het gebruik van hout natuurlijk een betere optie. Aangaande het dak van je tuinhuis wil je uiteraard niet besparen. Welk doel je project ook mag hebben, het laatst wat je wilt, is dat het dak gaat lekken. Ook met de kosten moet rekening gehouden worden. Als je met een beperkt budget werkt, bestaan er talrijke manieren om het zo goedkoop mogelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld de veelzijdigheid van houten pallets gebruiken. 
 

Fundering

Elk project start met een goede fundering. Als je een tuinhuis bouwt, moet je ervoor zorgen dat de fundering voldoende in de grond ligt, zodat deze het gewicht van je tuinhuis kan dragen. Als je een tuinhuis bouwt met een betonnen vloer moet de fundering ongeveer 15 cm dik zijn. Je kunt een laag staalgaas gebruiken voor meer stevigheid en duurzaamheid. De reden waarom het zeer belangrijk is dat je alles goed meet, is omdat preciese metingen je werk zullen vereenvoudigen en je ook zullen helpen bij het kiezen van het materiaal en decoratie voor binnen en buiten. Als je wilt dat je tuinhuis goed past in je tuin of je wilt het gebruiken als ontspanningsruimte, kun je het voorzien van een klein terras of pergola. Op die manier zal het er uitzien als een klein modelhuisje. En misschien behoort het eigenhandig bouwen van een zwembad tot een van je volgende projecten.
 

Bouwfase

Na de fundering volgt natuurlijk de rest. Je start uiteraard eerst met het frame van de zijkanten. Nadien volgt het dakframe. Vervolgens werk je de voorkant met deur af en de achterkant. De zijkanten met eventuele ramen volgen als laatste. Eens dit gedaan is, wordt het dak afgewerkt. Als je graag dakpannen wilt gebruiken, moet je er uiteraard voor zorgen dat het dakframe en het frame van de zijkanten stevig genoeg is om het dak te dragen. Zodra dit alles gedaan is, kan je aan de afwerking beginnen denken zoals bijvoorbeeld het leggen van electriciteit. Het schilderen van het tuinhuis door een schilder volgt pas wanneer de volledige afwerking klaar is. 
 

Afwerking

Om het even voor welk doel je het tuinhuis zult gebruiken, het is aangeraden dat je het ontwerp van je interieur overeen laat stemmen met het doel en het zo praktisch mogelijk houdt. Voeg bijvoorbeeld een werktafel toe als je denkt dat je er een nodig hebt of leg je aandacht op een eenvoudige opslag als dat het doel van je tuinhuis is. De elektricien kan nu verder aan de verlichting werken en van zodra hij klaar is, kan een schilder het tuinhuis zowel van binnen als vanbuiten beginnen schilderen.

Adv. Bol.com Gardena