Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Wat is Varistone LM Aqua en waarom gebruik je het voor je terras?

Lisa Garden op 17-06-2024

Een prachtig terras of tuinpad kan je buitenruimte echt tot leven brengen. Een belangrijk aspect van een goed onderhouden terras is het voegen van de tegels. Varistone LM Aqua is een innovatief product dat je helpt om je terrastegels stevig en duurzaam te voegen. Hieronder  lees je daarom meer over dit product, wat het is en hoe je het kunt gebruiken. Lees dus snel verder!

Wat is Varistone LM Aqua?

Varistone LM Aqua is een speciaal type voegmiddel dat vacuümverpakt is en uithardt in de lucht. Ga jij binnenkort een terras aanleggen? Gebruik Varistone LM Aqua dan met water omdat het een zelfdichtende substantie is voor sierbestrating.

Dit product is zeer geschikt voor gebruik op keramische tegels, natuursteen, betonnen tuintegels en klinkers.

Waarom gebruiken we voegmiddel?

Voegmiddel is dus een materiaal dat wordt gebruikt om de open ruimtes tussen tegels of stenen op te vullen. En dat doen we vanwege een aantal verschillende redenen:

  • Stabiliteit - Het zorgt ervoor dat tegels en stenen stevig op hun plaats blijven liggen.
  • Voorkomen van onkruidgroei - Het voorkomt dat onkruid tussen de tegels groeit.
  • Waterafvoer - Drainerende middelen helpen bij de afvoer van water, wat plassen en waterschade voorkomt.
  • Esthetiek - Mortel zorgt voor een nette en afgewerkte uitstraling van je terras of tuinpad.

Als je dit middel niet gebruikt, kunnen de tegels gaan verschuiven en ontstaan er gaten tussen de tegels waar onkruid doorheen groeit. Bovendien kan water niet goed weglopen, wat leidt tot plassen en mogelijke schade aan de ondergrond.

Hoe gebruik je het?

Maar hoe gebruik je het eigenlijk? Het proces begint met het voorbereiden van de voegen door deze grondig schoon te maken en uit te krabben tot een geschikte diepte. Vervolgens maak je het oppervlak nat, zodat het middel beter kan hechten. Het middel wordt dan gelijkmatig over het oppervlak verdeeld en met een trekker of bezem in de voegen gewerkt.

Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het product goed in de voegen drukt. Na het aanbrengen moet het overtollige middel direct van het oppervlak worden verwijderd.

Tot slot laat je het uitharden door het gebied enkele uren tot dagen te laten rusten, afhankelijk van de specifieke instructies. Dit zorgt voor een sterke en duurzame voeg die onkruidgroei voorkomt en de bestrating op zijn plaats houdt.

Vermijd deze veelgemaakte fouten

Het gebruik van deze specie kan een eenvoudige klus lijken, maar er zijn verschillende veelgemaakte fouten die de duurzaamheid en esthetiek van je bestrating kunnen beïnvloeden.

Onvoldoende voorbereiding

Een veelvoorkomende fout is het onvoldoende voorbereiden van de voegen. Als de voegen niet diep genoeg zijn uitgekrabd of niet goed zijn schoongemaakt, kan dit leiden tot een slechte hechting van het voegmiddel.

Daarom is het in het geval van Varistone belangrijk om ervoor te zorgen dat de voegen minimaal 30 mm diep en 3 mm breed zijn en dat alle vuil en losse deeltjes zijn verwijderd voordat je begint.

Te weinig water gebruiken

Een andere veelgemaakte fout is het verkeerd bevochtigen van het oppervlak. Als het oppervlak niet goed nat is gemaakt voordat je het middel aanbrengt, kan dit leiden tot ongelijkmatige uitharding en hechting.

Het is essentieel om het oppervlak goed nat te maken met een tuinslang totdat het volledig verzadigd is, maar vermijd plassen water. Dit helpt het voegmortel gelijkmatig te verdelen en te hechten.

Niet diep genoeg in de voegen werken

Een andere fout is het vulmiddel niet diep genoeg in de voegen werken, wat kan resulteren in holle ruimtes en losse voegen. Werk het dus intensief in de voegen met behulp van een aanzienlijke waterstraal om het goed te laten zakken en eventuele luchtbellen te verwijderen.

Overtollig middel laten uitharden

Het niet direct verwijderen van overtollig middel van het oppervlak kan leiden tot vlekken en een ongelijkmatige afwerking. Daarom is het belangrijk om overtollig mortel zo snel mogelijk te verwijderen met een rubberen trekker en het oppervlak schoon te vegen met een kokosbezem.

Gebruik bij hoge temperaturen of regen

Tot slot kan ongunstig weer zoals hoge temperaturen of regen de uitharding en kwaliteit van dit product beïnvloeden. Verwerk Varistone bij een temperatuur tussen 5 en 25 graden Celsius en bescherm het oppervlak tegen harde regen. Vermijd verwerking bij te hoge temperaturen om sluier- en filmvorming te voorkomen.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en de juiste technieken te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je voegwerk stevig en duurzaam blijft.

De oplossing voor een duurzaam terras

Kortom, het juiste gebruik van een voegmiddel, zoals Varistone LM Aqua, is essentieel voor een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk terras. Dit middel voorkomt onkruidgroei, bevordert waterafvoer en biedt stabiliteit aan de bestrating. Met de juiste technieken en aandacht voor details kun je zo genieten van een stevig en mooi terras dat jarenlang meegaat!

Adv. Bol.com Gardena