Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Bloemen in de moestuin - Een vak apart

Lisa Garden op 25-02-2014

Als je vindt dat een moestuin met enkel groenten niet mooi genoeg is, dan kun je die groenten combineren met bloemen. Dit principe is niet nieuw want het is zo dat de cottagetuin ontstaan is. Deze vorm van tuinieren ontstond in de 18de eeuw op het Engelse platteland.

De moestuin als pluktuin

Fruit, groenten, kruiden werden op een klein stukje land gecombineerd met allerlei sierplanten zoals rozen, clematis maar ook zonnebloemen, dahlia’s, afrikaantjes… Zo werd de moestuin ook een soort pluktuin.

Nu we met zijn allen opnieuw aan het moestuinieren zijn begonnen, worden de groenten ook weer opnieuw gecombineerd met allerlei sierplanten. Een reden hiervoor zou net als vroeger het gebrek aan ruimte kunnen zijn, want de tuintjes worden steeds kleiner en vaak is er niet voldoende ruimte om een siertuin én een moestuin te voorzien. Een andere reden is echter ook dat we die bloeiende planten nodig hebben om nuttige insecten zoals hommels aan te trekken voor de bestuiving van de gewassen. Aansluitend hierbij kunnen we ook het feit van de geïntegreerde ziektebestrijding aanhalen. Combinatieplanten zijn namelijk een manier om schadelijke dieren op afstand te houden.

Lees meer over combinatieplanten op groen.net.

Adv. Bol.com Gardena