Vind jouw tuincentrum

Wat gaan we deze maand doen?

Het nieuwe jaar is begonnen. Heeft u ook nieuwe plannen voor uw tuin? Dan is dit het moment om daar eens goed over na te denken.
Maak nu uw plannen voor het voorjaar. Verzamel foto’s van tuinen die u aanspreken, maak een lijst van aan te kopen planten. De voorpret kan nu al beginnen!

Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor uw planten. Sneeuw is sterk isolerend. De vogels hebben het in de wintermaanden wat moeilijker. Voer de vogels in de tuin, vooral bij aanhoudende vorst. Bied het voer altijd aan op een open plek in de tuin, zodat de vogels dreigend gevaar op tijd kunnen zien aankomen.

Op plekken waar vaak wateroverlast optreedt, kunt u de grond beluchten (gaten prikken met een speciale beluchter of tuinvork). Doe dit alleen tijdens niet-vriezend weer, als de grond niet bevroren is. Nooit (of zo min mogelijk) over een bevroren gazon lopen. Zo voorkomt u slechte plekken in het gras. Strooi regelmatig scherp zand op zulke plekken, dat maakt de grond minder modderig. Scherp zand strooien is beter voor uw planten dan pekel of zout.


Controleer tot slot uw kuipplanten op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dat kunnen infectiebronnen zijn. Zorg op de bewaarplek regelmatig voor frisse lucht en laat de wortelkluiten niet helemaal uitdrogen.