Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe groot moet mijn moestuin zijn?

Voordat je begint met groente verbouwen, moet je bepalen hoe groot je moestuin gaat worden. Veel mensen maken de fout om een moestuin aan te leggen die eigenlijk te groot is, waardoor ze tijd tekortkomen om alles te onderhouden. De moestuin geeft je dan niet de voldoening die je eruit wilt halen. Tegelijkertijd wil je misschien wel genoeg groente telen om hier zelfvoorzienend in te worden. Maar hoeveel vierkante meters heb je daar precies voor nodig?

Begin met een kleine moestuin
Het belangrijkste advies voor als je gaat beginnen met het verbouwen van groente: begin klein. Ervaar eerst wat het is om een moestuin te hebben en te moeten onderhouden. Zorg dat je de moestuin de baas kunt blijven, want je bent veel tijd kwijt aan noodzakelijke taken zoals het wieden van onkruid. Onderschat dit niet! Een kleine maar goed onderhouden moestuin geeft je vaak meer groenten dan een slecht onderhouden grotere moestuin.

Begin daarom met ongeveer tien vierkante meter. Deze oppervlakte kun je stap voor stap uitbreiden naarmate je meer ervaring opgedaan hebt. Als je een moestuin bij een moestuinvereniging hebt, krijg je vaak direct een grote oppervlakte. Kies er dan voor om niet meteen alles te beplanten maar een deel af te dekken om het vrij van onkruid te houden.

Zelfvoorzienende moestuin aanleggen?
Het is lastig te bepalen hoe groot de moestuin moet zijn om zelfvoorzienend in groenten te worden. Hierbij spelen veel wisselende factoren een rol. Niet elke moestuin is even productief, het weer is niet elk jaar even gunstig en de grond is niet altijd even vruchtbaar. De richtlijn is dat je minimaal vijftig vierkante meter moestuin per persoon nodig hebt om jezelf van groenten te kunnen voorzien. Hierbij moet je dan wel voldoende uit de oppervlakte zien te halen. Je moet vaak genoeg bemesten, de ruimte efficiënt indelen en vervolgteelten toepassen. Als je jezelf ook wilt voorzien van fruit en aardappels, zul je nog meer ruimte nodig hebben. Het telen hiervan neemt namelijk meer ruimte in dan het telen van groenten.

Doel van jouw moestuin
Het is belangrijk om zorgvuldig de juiste afmetingen van je moestuin te kiezen. Zorg dat de moestuin niet te groot wordt om te kunnen onderhouden. Klein maar goed onderhouden is beter dan groot en verwaarloosd! Bedenk goed wat je met je moestuin wilt bereiken en realiseer je dat het even tijd kan kosten om dit voor elkaar te krijgen.