Vind jouw tuincentrum

Vroegbloeiers in pot

Vroeg in het voorjaar kun je op een beschutte plek op het balkon of terras al heerlijk buiten zitten en een lentezonnetje meepakken. Om het goede gevoel compleet te maken, horen daar vroegbloeiende planten in pot bij.

Gelukkig zijn er vroeg in het voorjaar al vaste planten, die flink kleur geven. Een bezoekje aan een tuincentrum kan daarbij heel verhelderend werken. Let erop dat de planten tegen vorst kunnen.Kies voor een royale bak waar een combinatie van vaste planten in past. Zoek de planten zo uit, dat ze elkaar aanvullen qua vorm en kleur. Een voorbeeld is een combinatie de schoenlappersplant en akeleitjes.

Akelei

Akeleien (Aquilegia) hebben fijn verdeeld blad en karakteristieke, gespoorde bloemen die heel vaak een combinatie van tinten vertonen. Er zijn er met enkele of gevulde bloemen in pasteltinten tot diep donkerpaars en van laag tot een meter hoog. Ze houden van lichte schaduw.

Glanzende schoenen

De grote, wintergroene, leerachtige groene bladeren van de Bergenia of schoenlappersplant vormen een mooi contrast met fijne akeleien. De grote bladeren bevatten een was, waarmee schoenen weer glans krijgen. De plant bloeit met klokvormige witte, roze of rode bloemen in dichte bijschermen. Het oude blad sterft pas af als de plant in bloei komt. De planten is niet kieskeurig qua grondsoort.

Bron: PPH