Vind jouw tuincentrum

Vogels lokken

Het is koud en als de zon verstek laat gaan en de wind opsteekt zitten wij lekker binnen bij de verwarming. Toch kunnen we een beetje vrolijkheid in zo’n sombere januarimaand goed gebruiken. Tuinvogels kunnen daar voor zorgen, mits de tuin vogelvriendelijk is ingericht. Hou bij de inrichting van de tuin dan ook rekening met onze gevederde vriendjes zodat u ook ‘s winters van de vogels kunt genieten.

Schuilen

Beplant daarom met ‘eten en drinken’, maar vooral ook met schuilplaatsen voor de vogeltjes. Een klimhortensia of klimop tegen de muur, een Viburnum tinus of een lekker dichte Conifeer in de buurt van een drinkbak of een kamperfoelie langs de pergola. Waarom is dit belangrijk? Vogels willen graag komen eten, maar als ze niet heel snel in de dichte wirwar van een takkenbos of groenblijvende struik kunnen vluchten, blijven ze niet lang. Als er gevaar dreigt moeten ze snel weg kunnen kruipen en de beplanting moet hiervoor geschikt zijn.

Eten en drinken

De meeste vogelsoorten worden met een gevarieerd maal gelokt. Hang vetbollen op, zet een voedertafel neer, maar beplant de tuin vooral met zaad en besdragende planten als rozenbottel en Gelderse roos. Ook is het prettig wanneer de vogeltjes ergens op kunnen rusten tijdens het smikkelen. Een tweede leven voor ons zomergoed? kies een royale plantenschaal uit de schuur en leeg hier wat havermout en zonnebloempitten op. Is water belangrijk? Alleen als het vriest, neem een brok ijs en sla dit met een hamer kapot en zet beide in het voederhuisje! U zult het zien, dit overlevingspakket lokt tientallen vogels en met een beetje geluk ziet u roodborstje, winterkoninkje, pimpelmees, heggenmus en vinkjes vrolijk rondhippen.

 

 

Kies voor een vogelvriendelijke tuin, dat is toch heerlijk.