Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De Hortensia

De hortensia’s in de tuin hebben het zwaar, eerst lang koud, toen snel warm, daarna een nachtvorstje of 2.  Door het warme voorjaar droegen ze al in april dikke bloem en bladknoppen. En ze stonden vroeg in blad, prachtig want ik hoopte net als vorig jaar op een vroege bloei eind juni. Dat was namelijk zo boeiend.

Maar net op het moment dat de knoppen echt openspringen was er die late nachtvorst en veel blad bevriest, verschrompeld en wordt zwart. Wat nu? Tijd voor een rigoureuze snoeibeurt? Afwachten of de natuur de struiken hersteld? Nieuwe planten aanschaffen, of die hortensia’s die toch al zwaar te lijden hebben van stekkendieven maar helemaal de tuin uit?

Enfin, wat is wijsheid? De tuin uit! Nee, dat maar niet, er zijn weinig planten die normaal gesproken zolang en dankbaar bloeien en aantrekkelijk zijn. Nieuwe planten aanschaffen? Geen gek idee, http:// www.arborealis.nl heeft een Hortensiacollectie waar je u tegen zegt. Deze collectie bestaat uit wel 50 soorten, om hebberig van te worden. 

Dus (mijn eerste optie) heb ik de snoeischaar gepakt en de hortensia’s diep teruggesnoeid. Alle takken met verschrompeld blad heb ik terug genomen tot het frisse jonge bladpaar dat ergens op iedere tak toch alweer aanwezig is. Zwaar verhoute takken heb ik bij de grond weggehaald, en een klein aantal sterk vertakte takken, waar naar ik hoop toch nog bloemen zitten heb ik zoveel mogelijk gespaard.

Nu staan ze kaal en houterig in de border, maar niet getreurd, ik weet zeker dat ook dat over een maand ook voorbij is.

Maar vroege bloei kan ook, daarvoor ga ik gewoon even naar het tuincentrum, daar bloeien ze al in alle kleuren van de regenboog.