Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Zo creëer je meer privacy in je tuin

Lisa Garden op 25-06-2024

In de hedendaagse drukte is een rustige, privé plek in je eigen tuin een ware luxe. Of je nu wilt ontspannen met een boek, genieten van een diner met familie, of gewoon even wilt ontsnappen aan de buitenwereld, privacy in je tuin is belangrijk. Gelukkig zijn er diverse manieren om dit te realiseren. In dit artikel bespreken we enkele effectieve methoden, zoals het gebruik van haagplanten, schuttingen en overkappingen.

Haagplanten voor groene privacy

Een van de meest natuurlijke manier om privacy te creëren, is door het planten van een haag. Haagplanten bieden niet alleen beschutting, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit en esthetiek van je tuin. Hier zijn enkele populaire haagplanten die uitstekend geschikt zijn voor privacy.

Laurierhaag

De Laurierhaag, ook bekend als Laurierkers, is een uitstekende keuze voor het creëren van privacy in de tuin. Deze wintergroene plant behoudt het hele jaar door zijn glanzende, donkergroene bladeren en groeit snel en dicht, waardoor hij een effectieve barrière vormt tegen nieuwsgierige blikken. Er zijn verschillende soorten laurierhagen die elk hun unieke eigenschappen hebben.

Een populaire variant is de Prunus Laurocerasus 'Rotundifolia', die grote, ovale bladeren heeft en snel groeit. Deze soort is ideaal voor het vormen van een dichte haag en kan goed tegen snoeien. Hij groeit goed in zowel zon als schaduw, wat hem zeer veelzijdig maakt. Een andere veelgebruikte soort is de Prunus Laurocerasus 'Caucasica'. Deze heeft iets slankere bladeren en groeit recht omhoog, waardoor hij geschikt is voor smalle hagen. De 'Caucasica' is zeer winterhard en kan goed tegen kou en wind, wat hem ideaal maakt voor Nederlandse tuinen.

Schutting: praktisch en snel

Als je op zoek bent naar een snelle en effectieve manier om privacy te creëren, dan is een schutting een uitstekende keuze. Schuttingen bieden directe beschutting en kunnen ook esthetisch worden aangepast aan de stijl van je tuin.

Houten schuttingen

Houten schuttingen zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid. Ze kunnen worden geschilderd of gebeitst in verschillende kleuren om bij je tuinontwerp te passen. Bovendien zijn houten schuttingen eenvoudig aan te passen met klimplanten zoals klimop of clematis, die extra groen en privacy bieden.

Overkapping: privacy en beschutting

Een overkapping kan niet alleen dienen als een beschutte plek tegen weer en wind, maar ook als een extra privacy-element in je tuin. Overkappingen zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden geïntegreerd in je tuinontwerp.

Houten overkappingen

Houten overkappingen hebben een warme, natuurlijke uitstraling en passen goed in bijna elke tuin. Ze kunnen worden uitgerust met zijwanden of gordijnen voor extra privacy. Houten overkappingen zijn perfect voor het creëren van een gezellige zithoek waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Creëer meer privacy in je tuin

Er zijn veel manieren om meer privacy in je tuin te creëren, van het planten van hagen tot het plaatsen van schuttingen en overkappingen. Door de juiste combinaties te kiezen, kun je een rustige, beschutte plek creëren waar je optimaal kunt genieten van je buitenruimte. Of je nu kiest voor de klassieke schoonheid van een Laurierhaag, de snelle beschutting van een schutting, of de veelzijdigheid van een overkapping, je tuin wordt een privéoase waar je tot rust kunt komen.

Adv. Bol.com Gardena