Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Verzekeringen voor huis en tuin

De dagen worden korter en de blaadjes vallen alweer van de bomen. Kortom, de herfst is begonnen. In de herfst en de winter is de kans op storm in Nederland het grootst. Bovendien komen heftige stormen steeds vaker voor, en zorgen ze voor een oplopende schadelast. Belangrijk dus om je verzekeringen goed op orde te hebben, zodat je bij eventuele schade niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hieronder lees je meer over de opstal- en inboedelverzekering, waarmee schade aan je woning, tuin of bezittingen gedekt zijn.

Opstalverzekering voor alle onroerende zaken

Schade aan je woning of vastzittende tuinonderdelen vallen onder de opstalverzekering. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt vaak wel verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Een stormschade die bijvoorbeeld vaak voorkomt, is het omwaaien van een schutting. Vervelend, want zo heb je minder privacy en vervanging of reparatie kost vaak veel geld. Gelukkig vergoedt een opstalverzekering meestal stormschade aan een schutting. Let er wel op dat verzekeraars overigens meestal een schade pas vergoeden als er sprake is van een storm met minimaal windkracht zeven.

Woningen in ons land hebben relatief kleine tuinen, en het kan dus ook gebeuren dat er stormschade bij jou ontstaat door spullen van de buren. Bijvoorbeeld omdat een boom uit hun tuin omvalt en in jouw tuin terecht komt, of doordat er tuinspullen tegen de schutting zijn gewaaid. Dit soort schades claim je in de meeste gevallen bij je eigen verzekeraar. Bij storm is er meestal sprake van overmacht, dus dan ben jezelf of zijn je buren niet aansprakelijk voor schade bij anderen. Is er schade zonder dat er sprake was van storm? Dan kun je je buren wel aansprakelijk stellen.

Inboedelverzekering voor alle verplaatsbare spullen

Een opstalverzekering dekt dus schade aan onroerende zaken. Daarnaast kun je diefstal van of schade aan je bezittingen binnenin je woning verzekeren met een inboedelverzekering. Is een boom in je tuin omgewaaid en tegen je woning beland, is het dak daardoor kapot gegaan en zijn je meubels geruïneerd door de regen die naar binnen kwam? Een inboedelverzekering dekt schade of verlies van alle verplaatsbare zaken in je woning die je mee zou nemen bij een verhuizing. Als voorbeeld werden al meubels genoemd, maar het betreft verder bijvoorbeeld ook kleding, sieraden en audioapparatuur.

Zo voorkom je stormschade

Tot slot nog enkele handige tips om stormschade aan je woning te voorkomen.

  • Check of de zonwering is opgerold of ingeklapt
  • Zorg ervoor dat deuren en ramen gesloten zijn zodat deze niet kapot kunnen waaien
  • Berg losse tuinspullen binnen op
  • Zet lichte tuinmeubels en zaken zoals een trampoline goed vast
  • Controleer of je schutting stevig staat en verstevig deze indien nodig
  • Snoei overhangende of loszittende takken
Adv. Bol.com Gardena