Vind jouw tuincentrum

Tuintips voor maart

De grasvelden zien weer roze en paars van de krokussen, een teken dat de lente eraan komt! Hoog tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Er kan weer bemest, gesnoeid en opgeruimd worden.

Snoeien

Er kan een hoop gesnoeid worden in de maand maart. De meeste heesters en struiken kunnen tot 30 cm boven de grond afgesnoeid worden, als de kans op zware vorst voorbij is.

  • Cornus
  • Skimmia
  • Hortensia
  • Struikrozen
  • Vlinderstruik

Snoei de dikke takken boven een groeipunt af, zodat ze weer gaan uitlopen. Klimplanten zoals de clematis en de kamperfoelie kun je ook een flinke snoeibeurt geven. Op deze manier zie je meteen of er dode takken tussen zitten.

Verzorg het gras

Het gras kan gemaaid worden, dat weer is gaan groeien bij temperaturen boven de 6 graden. Op deze manier worden kale plekken ook wat duidelijker, dat je kunt opvullen met graszaad. Let er wel op dat de vogels niet met de zaden aan de haal gaan, deze vinden ze heerlijk. Meng het zaad met wat scherp zand, of schaf speciaal graszaad aan dat minder aantrekkelijk is voor vogels.

Na de winter

De planten die nog een winterbescherming dragen mogen bevrijd worden van hun deken. Wacht met het verpotten van planten nog wel even tot begin april, de temperatuur kan in maart nog verrassend laag worden. Wat wel gedaan kan worden: onkruid wieden! Met de warmere temperaturen en de regenbuien zijn het perfecte omstandigheden voor onkruid om boven te komen. Je kunt er maar beter snel bij zijn.

Planten

Er kunnen nu ook winterharde planten en hagen geplant worden. Natuurlijk is het ook heel leuk om zomerbollen te planten, zodat je niet alleen zelf van een kleurrijke tuin kunt genieten, maar ook veel vogels op bezoek komen.

De moestuin

Tijd voor aardbeien! Plant ze ruim genoeg en haal de jonge bloemen weg in het begin, zodat de vruchten goed uitkomen. Verder is het ook de tijd voor bietjes, doperwten en spinazie. Voor wie echt nog niet kan wachten, kun je ook al binnen paprika, tomaat en sla voorzaaien. De moestuin kun je voorverwarmen door ze af te dekken met zwart folie.