Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Verse kruiden uit je eigen kruidentuintje! (deel 2)

In deel 1 kon je al lezen over een aantal kruiden die je in je eigen kruidentuintje kan zetten. Deze kruiden zijn veel gebruikt, maar er zijn nog meer veelgebruikte kruiden die je zelf kan verbouwen. In dit artikel zetten we nog een aantal kruiden voor je op een rijtje. De meeste kruiden die we noemen kun je heerlijk combineren in je gerechten, dus experimenteer er op los!

Gember

Vooral populair in exotische gerechten, maar ook heerlijk om thee van te zetten (goed voor je keel en helpt tegen verkoudheid)! Daarnaast ook ontzettend makkelijk om te kweken.

  • Koop een gember wortel in de supermarkt of koop Zingiber Officinale bij een tuincentrum (niet alle gemberwortels die je bij tuincentra kunt kopen zijn eetbaar, maar de Zingiber Officinale is dat wel) en plant deze in een pot.
  • Let er op dat de wortel een aantal vingers heeft en dat daar een aantal ogen op zitten, hier komen namelijk de scheuten uit.
  • De plant houdt van veel warmte, heeft een voedingsrijke bodem nodig en heeft vooral in het begin elke dag water nodig (later kun je wat minderen, maar zorg dat de aarde vochtig blijft).
  • Zet de plant niet in de volle zon, maar kies een plekje met meer schaduw.

De gember kun je het beste oogsten als de plant in winterslaap gaat. De bladeren sterven dan af, maar kunnen in het voorjaar weer gaan groeien. Als dit gebeurt, kun je makkelijk een stuk gember oogsten en de rest terug planten. Het is mogelijk om eerder te oogsten (dit gaat op dezelfde manier), de wortel is dan nog jong en heeft minder smaak, maar is nog steeds eetbaar. Vermeerderen kan door de wortel in stukken te snijden en te planten. Ook hier is het belangrijk dat er verschillende ogen zitten op de wortel zodat deze kan groeien.

Knoflook

Knoflook is een heerlijke smaakmaker die ook nog eens goed voor je is! Het werkt bloeddruk en cholesterol verlagend! Knoflook is daarnaast erg gemakkelijk zelf te kweken.

Een teentje knoflook met het puntje omhoog in de aarde zetten op een zonnige plek en vochtig houden. In de volle grond kan dit in september- oktober gebeuren, dan heb je eind juni een goede oogst. In een pot kan je al eerder beginnen met poten.

  • Gebruik biologische knoflook of knoflook van een kweker, want de knoflook uit de supermarkt is vaak behandeld met groei remmers en kan dus niet uitlopen.
  • Wanneer het loof verdort is de knoflook klaar om te oogsten. Droog de bollen door ze op te hangen in de zon, knip daarna de wortels en het loof eraf.
  • Knoflook houdt niet van verse mest, maar verder is deze plant heel makkelijk te verzorgen. Alleen genoeg water geven en onkruidvrij houden.
  • Na de oogst kun je de mooiste bollen uitkiezen om opnieuw te planten. In de regel geldt: hoe groter het teentje, hoe groter de bol uiteindelijk wordt.

Koriander

Koriander is een kruidenplant die goed te combineren is met de hierboven genoemde kruiden en wordt vaak gebruikt in Indiase en Noord-Afrikaanse gerechten. Koriander doet het niet super goed in het Nederlandse klimaat, maar het is niet onmogelijk deze plant buiten te laten groeien.

  • Zaaien doe je op ongeveer 1 cm diepte. Dek de zaadjes toe en zorg dat het 15-20 graden is, het kan soms lang duren voor de zaadjes ontkiemen: tot wel 4 weken, dus wees geduldig!
  • Koriander groeit slecht als de grond te nat is, maar laat de grond niet verdrogen, want dan gaat de plant zaad vormen en je wilt juist veel blaadjes hebben. Een veeleisend plantje dus!

Zodra de plant 10-15 cm hoog is kun je de blaadjes oogsten. De plant heeft slappe stengels, dus help hem een handje zodra hij wat groter wordt door voor steun te zorgen. Gebruik de blaadjes vers en wees zuinig, want het aroma is vrij sterk.

Rozemarijn

Dit is een plant die net zoals munt niet makkelijk te zaaien is, daarom kun je het beste een plantje kopen of een stekje ergens vandaan halen.

  • Rozemarijn groeit het best op een warme plek met veel licht, maar vermijd de volle zon.
  • Dit kruidenplantje kan best wat aan de droge kant blijven zodra de plant genoeg wortels heeft. Wanneer een rozemarijn stekje pas net is geplant kan je de grond wel wat vochtig houden.
  • Verder is deze plant erg gemakkelijk in de verzorging en heeft hij niet veel nodig.

Oogsten kun je het hele jaar doen, omdat deze plant gewoon door blijft groeien. Pluk simpelweg de takjes die je nodig hebt en de struik groeit gewoon door.

Je kan het kruid vers gebruiken, maar ook gedroogd. Rozemarijn drogen is bijvoorbeeld handig na een snoeibeurt, omdat je niet veel nodig hebt om smaak aan een gerecht toe te voegen. Rozemarijn is erg lekker in combinatie met knoflook.

Heerlijk combineren

De kruiden die we deze keer hebben behandeld zijn samen erg goed te combineren in eten, maar natuurlijk zijn ze ook te combineren met de kruiden uit het vorige artikel. Kies de kruiden die je het lekkerst vindt en breidt je kruidentuintje lekker uit. De eerste investering betaalt zich al gauw terug wanneer je jouw kruiden regelmatig gebruikt!

Kijk ook uit naar het laatste artikel over je eigen kruidentuin. In deel 3 gaan we namelijk ook een aantal kruiden behandelen waar je niet direct aan had gedacht om die in je kruidentuin te zetten!

Adv. Bol.com Gardena