Vind jouw tuincentrum

De mooiste paastakken!

Paastakken zijn soms nog leuker dan een kerstboom, de zwierige vorm van rode en koperbruine takken met groene blaadjes, gele of zelfs roze bloemen. Bovendien geeft het geheel een ruimtelijke uitstraling aan het huis, iets wat de kerstboom niet kan! En je kunt paastakken zelfs op tafel kwijt in een mooie vaas.

Paastakken uit eigen tuin

Misschien heb je wel een heester in de tuin staan waar je prachtige paastakken vanaf kunt halen! Dan wordt Pasen wel heel voordelig. Met een vaas tulpen op tafel hoef je alleen nog het paasontbijt te regelen. Welke takken zijn eigenlijk geschikt als paastak?

  • Wilgentakken worden het meest gebruikt als paastak. Wilgen zijn er in allerlei soorten, waaronder de Salix, met zijdezachte katjes die bloeien voordat er blad aan de takken verschijnt. Wilgentakken blijven tot wel vier weken goed in een vaas. De wilgentak staat symbool voor nieuw leven.
  • De krulhazelaar is ook erg populair als paastak door zijn kronkelende vorm. Het blad aan de takken krult soms ook mee. Heb je een hazelaar in de tuin staan? Dan kun je Pasen ook naar buiten brengen, en de decoratie in de boom hangen!
  • De Japanse Toverhazelaar is prachtig als paastak door de gele bloemen, een prachtig symbool voor de lente.
  • De Japanners weten wel wat decoratie is: de Japanse sierkers of prunus verrast je met romantische witroze bloemen, prachtig te combineren met de wilg!
  • Het Chinees klokje of de forsythia brengt genoeg paaskleuren op tafel: aan de roodbruine takken verschijnen diepgele compacte bloemen. Deze kun je ook in een grote bos in een vaas zetten, dan ben je meteen klaar voor Pasen!

Paastak in een vaas

Verzorg de paastak net als een bos bloemen: zet ze in schoon water, ververs het water regelmatig en snij ook af en toe een stukje van de onderkant van de tak af. Elke tak die jou een paasgevoel geeft kun je natuurlijk in een vaas kwijt. Neem takken die nog niet helemaal in bloei staan, zodat ze op tafel langzaam uit hun knop kunnen komen. Dan geniet je er extra lang van!