Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Verzorging van de Portugese Laurier

Lisa Garden op 28-06-2024

Een Portugese laurier, ook wel bekend onder de Latijnse naam Prunus lusitanica, is een groenblijvend haagplant die maar weinig onderhoud nodig heeft. Het is winterhard en heeft glanzend donkergroene bladeren die leerachtig aanvoelen. De Portugese laurier kent een opgaande groeivorm en kan enkele meters hoog worden. Hierdoor geniet u het hele jaar door van privacy en beschutting in uw tuin. In de maanden mei en juni groeien er lange bloemtrossen aan de Portugese laurier die gevolgd worden door rode en later zwarte bessen. Maar ondanks dat de haagplant maar weinig onderhoud nodig heeft is het wel belangrijk om deze minimaal één keer per jaar te snoeien. Doet u dit niet dan is de kans groot dat u het daarop volgende jaar de takken niet meer met een snoeischaar af kunt knippen maar de zaag eraan te pas moet komen. U kunt bij een Portugese Laurier Kwekerij altijd advies op maat vragen.

Wanneer snoeien?

Het najaar, vanaf eind augustus en september, is de beste periode om de Portugese laurier te snoeien. Kies hiervoor wel een bewolkte, niet al te warme dag uit. De kans op verbranding van het blad is hierdoor het kleinst. Tevens kunt u de Prunus lusitanica ook in het voorjaar nogmaals snoeien, net voordat de takken gaan uitlopen. Dit betekent echter wel dat er geen bloemtrossen aan verschijnen. Gebruik een scherpe snoeischaar en begin met het toppen van de bovenkant. Daarna zijn de zijkanten aan de beurt waarbij u de Portugese laurier in een lichte kegelvorm snoeit. Houd bij de onderzijde zo’n 15 centimeter breder aan. Op die manier kan het zonlicht ook de onderzijde van de haagplant goed bereiken.

Verzorging van de Portugese laurier

Een Portugese laurier houdt niet van natte voeten. Zorg er daarom voor dat de grond goed doorlatend is en geef alleen extra water tijdens een hete, droge periode. In het voorjaar kunt u wat organische mest rondom de haagplant toevoegen zodat de bodem een goede voedingsbron is. Is een Portugese laurier compleet verwilderd? U kunt het dan in het voorjaar geheel tot op de stam terug snoeien. Het loopt dan vanzelf weer uit op het kale hout en na enkele weken zijn de eerste nieuwe scheuten alweer zichtbaar. 

Het bemesten van de Portugese laurier

De Portugese laurier wordt een volle haag als u hem jaarlijks snoeit. Het is ook belangrijk dat u de groene haag goed bemest, zodat ziektes minder vat hebben. Doordat de haag uit meerdere planten bestaat, onttrekken de wortels op een relatief klein oppervlakte veel voedingsstoffen uit de grond. Met het bemesten voegt u extra voedingsstoffen toe.

Bemest het liefst met organische mest, zoals organische mestkorrels. Dit type mest geeft namelijk langer voedingsstoffen af vergeleken met kunstmest. Daarnaast is het een natuurlijke manier van bemesten, wat ook goed is voor de wortels. U voorkomt hiermee dat het wortelstelsel ondergronds gaat woekeren. Dit gebeurt als er in de directe omgeving niet voldoende voeding in de grond zit. Naastgelegen planten komen zo ook geen voedingsstoffen tekort.

Het volstaat om een keer per jaar te bemesten, het voorjaar is een goed moment daarvoor. Het is beter om dat niet in de nazomer te doen, omdat nieuwe scheuten dan alsnog uitschieten. Zij zullen echter niet bestand zijn tegen winters weer. Hoeveel mest u nodig heeft voor uw Portugese laurier en hoe u de mest toepast, verschilt per meststof. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking van de organische mest.

Adv. Bol.com Gardena