Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tips voor een gezonde Portugese laurierhaag

Ben je op zoek naar een groenblijvende haag die in iedere tuin goed tot zijn recht komt? De Portugese laurier is goed winterhard, heeft een compacte groei en schitterende bladeren die voor een zichtdichte groei zorgen. Zo creëer je meer privacy in jouw tuin, met deze laurierhaag. Maar waar moet je op letten bij het aanplanten en verzorgen van deze Prunus lusitanica Angustifolia? Wij geven tips voor een prachtige, gezonde haag.

Portugese laurier kopen met kluit, blote wortel of potgekweekt?

Bij veel kwekerijen en tuincentra kun je terecht voor een Portugese laurierhaag. Daar zijn ze te koop met kluit uit de volle grond, potgekweekt of met losse wortel. Maar wat is nu het beste en welke heb je nodig? Bij de Portugese laurieren met kluit wordt normaliter de aanplantperiode oktober - begin april aangehouden. In die periode kun je deze planten gerust aanplanten, met uitzondering van vorst. Is de bodem vanwege de vorst te hard? Wacht dan even met aanplanten en kies voor een moment waarop je de grond wel goed kunt bewerken. Dit geldt ook voor de planten met losse / blote wortel. Deze zijn van zichzelf kwetsbaarder dan planten met kluit, i.v.m. het ontbreken van grond rondom de wortels, maar daardoor wel goedkoper bij het bestellen. Portugese laurier uit pot kun je het gehele jaar door aanplanten (m.u.v. vorst) en zijn van de beste kwaliteit. Je hoeft ze ook niet direct aan te planten bij levering. Handig wanneer je niet in de gelegenheid bent om de Portugese laurierhaag direct aan te planten.

Laurierhaag

Portugese laurierhaag aanplanten

In principe kun je de Prunus lusitanica Angustifolia op iedere gewenste grondsoort zetten, zowel in de zon, halfschaduw als schaduw. Of je tuin nu dus op het noorden of het zuiden staat, de standplaats van de laurierkers is geschikt! Het aanplanten van de Portugese laurier is een eenvoudige klus. Belangrijk is dat je de grond goed waterdoorlatend maakt. Bij het graven van een geul is het dus slim om de grond goed door elkaar te spitten, ook onderin de geul. Op die manier zakt het water, zowel bij neerslag als bij het geven van water aan de planten, beter weg en wordt er voorkomen dat de wortels geen zuurstof krijgen. Daarnaast raden wij aan om aanplantgrond met een wortelstimulator te gebruiken bij het aanplanten. Hier zitten direct de juiste voedingsstoffen in voor een uitstekende start, waardoor de Portugese laurieren sneller wortelen. Zit er een netje om de kluit van de planten? Laat deze bij het aanplanten dan zitten, het netjes zal vanzelf vergaan onder de grond. Hierdoor blijven de wortels goed beschermd dankzij de kluit met grond eromheen. Verder dient de Portugese laurier niet te diep aangeplant te worden. De top van de kluit mag net onder het maaiveld zitten. Geef de laurierhaag na het aanplanten direct goed water, zonder dat er een plas water boven de grond blijft staan, zodat de wortels gelijk voldoende vocht kunnen opnemen.

Water geven, snoeien en bemesten

De Portugese laurierhaag staat bekend als onderhoudsvriendelijk. Desalniettemin dienen de planten met name in de eerste 1,5 a 2 jaar wel wat extra verzorging te krijgen.

Voldoende water geven

Zolang de planten nog niet zelfvoorzienend zijn, is het belangrijk om een paar keer per week water te geven aan de Portugese laurier. Wanneer het veel regent / een nat najaar betreft, is het voldoende om een keer in de maand water te geven. Maar bij droog weer is het raadzaam om een paar keer per week de planten van water te voorzien. Is het een hele hete zomer met warme dagen? Geef dan dagelijks water, bij voorkeur aan het begin van de ochtend. Sproei bij het water geven niet over de gehele plant heen, om schimmelziekte te voorkomen, maar geef goed beneden bij de kluit water.

Portugese laurier snoeien

De Portugese laurierhaag groeit niet heel erg snel, waardoor het voldoende is om de haag één keer per jaar te snoeien. Zo blijven de planten zich mooi vertakken waardoor je eerder een volle haag hebt. Ook voorkom je met een snoeibeurt dat de takken te dik worden, waardoor ze op gegeven moment niet meer te snoeien zijn maar afgezaagd moeten worden. Het snoeien van de Portugese laurier doe je het beste aan het einde van de zomer, eind augustus / september. Tip: snoei de haag aan de bovenkant iets smaller, zo krijgt de onderzijde voldoende zonlicht. Dit groeit vanzelf weer recht.

Bemesten met organische mest

Om de haag gezond, vol en mooi groen van kleur te houden, geef je de Portugese laurieren in het voorjaar organische mest. Met deze organische bemesting worden de planten minder vatbaar voor ziektes en krijgen ze een hogere weerstand, wat zorgt voor een nog mooiere Portugese laurierhaag! Voorbeelden van bemesting zijn bijvoorbeeld universele, organische mestkorrels of beendermeel.

Adv. Bol.com Gardena