Vind jouw tuincentrum

Tuinplanten van maart: Bloesembomen

Een heerlijk vers geplukt appeltje bij het ontbijt of een sappige peer, fruit uit eigen tuin hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en de soort kun je ook zelf uitkiezen. Nu weet je zeker dat je appel geen kilometers heeft afgelegd op een boot. Welke bloesembomen kun je planten in je eigen tuin?

Van bloesemboom tot fruitboom

Een bloesemboom zal nooit vervelen in de tuin: in het voorjaar verrast hij met prachtige bloesems en in de zomer en het najaar kun je van heerlijke vruchten genieten. Nog een voordeel: snoeien is bijna niet nodig. Voldoende voeding en genoeg water zorgt voor een mooie oogst.

De bloesembomen

  • Appelboom (Malus domestica): de bekendste onder de fruitbomen, in verschillende hoogtes. Niet van plan emmers aan appels te eten? Een sierappel kan ook!
  • Pruimenboom (Prunus domestica): van geel tot roze en blauw, de kleurvariatie is eindeloos, maar de vruchten smaken allemaal even lekker.
  • Perzikboom (Prunus persica): hebben wat meer eisen voor hun plaats in de tuin, houden van een zonnige plek. Er zijn verschillende soorten die van begin juli tot eind oktober geoogst kunnen worden.

Zou je alle bloesembomen wel in de tuin willen hebben, maar heb je daar geen plek voor? Neem dan een familieboom: aan deze boom groeien verschillende soorten vruchten van zowel de appel, pruim en perzik. Zo hoef je niet te kiezen! Ook als je dol bent op appels kun je een boom uitzoeken die vijf soorten appels aan één boom heeft. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een boom van.

Herken de bloesemboom

Bloesembomen zijn natuurlijk prachtig, maar hoe haal je de bomen uit elkaar? Zowel de pruimenboom, kersenboom en perenboom hebben kleine witte bloempjes, deze kun je van elkaar onderscheiden aan de hand van de steeltjes. Kersenbloesem groeit namelijk aan flink lange steeltjes, terwijl pruimenbloesem eerder in een kluitje bloeit. Perenbloesem heeft daarentegen weer wat stevigere blaadjes. Bovendien heeft de pruimenboom nog geen bladeren als hij bloeit, in tegenstelling tot de kersen- en perenboom. De appelboom herken je zo: deze heeft zachtroze bloemen.

Verzorg je bloesembomen

  • Plant de boom in het najaar en zet hem in de zon, en met wat halfschaduw.
  • Zorg ervoor dat de boom diep geplant wordt.
  • Tijdens bloei kun je hem maandelijks bemesten.
  • Snoei de pruimenboom na de oogst, aan het eind van de zomer. Appelbomen en perzikbomen worden liever eind maart gesnoeid.
  • Dek de bomen af met vliesdoek bij nachtvorst.
  • Haal afgevallen vruchten van de grond om wespen en andere insecten te voorkomen.