Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Tips voor het onderhoud van jouw tuinmeubelen

Lisa Garden op 29-01-2024

Tuinmeubelen onderhoud klinkt misschien intensief, maar in de praktijk ben je meestal binnen een half uurtje klaar; en dat maar 1 á 2 maal per jaar. Daarbij komt dat sommige tuinmeubelen nauwelijks tot geen onderhoud nodig hebben en slechts af en toe met een vochtige doek of met wat allesreiniger schoongehouden kunnen worden. Geniet langer van je tuinset door er een gewoonte van te maken om wat onderhoud te plegen. Niet alleen verleng je hiermee de levensduur, maar in de tussentijd geniet je ook van een tuinset wat er spik en span uitziet.

Tuinmeubelen goed onderhouden

Probeer bij de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen direct de koe bij de horens te vatten door de nieuwe tuinmeubelen voortaan te gaan onderhouden. Soms vergt het onderhoud niets meer dan een schoonmaakbeurt, waar andere type tuinmeubels meer onderhoud vergen. Waar kijken we naar en hoe onderhouden we tuinmeubelen?

Verwijder vogelpoep tijdig

Ongeacht het materiaal waaruit het tuinmeubelset bestaat, verwijder je vogelpoep het liefst zo snel mogelijk. Let vooral op bij tuintafels; dankzij het grote oppervlak van het tafelblad vangen zij vaak de meeste vogelpoep op. Vogelpoep kan uitgebeten vlekken veroorzaken op vele materialen: door de vogelpoep kunnen er verkleuringen op hout ontstaan, wat nog weg te schuren is, maar vervelender wordt het op metalen, waar de vlekken niet zomaar zijn weg te werken. Let overigens ook op bij tuinstoelen, waar vogels graag even op de rand van mogen zitten, dit zijn echte vogelpoepvangers.

Berg de tuinmeubelen op van de herfst tot het voorjaar

Zo logisch en voor de hand liggend: berg de tuinmeubelen op in een berging of schuur vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Plaats er dan een laken overheen, zodat zij niet verkleuren en stof vangen. Alle soorten tuinmeubelen varen er wel bij indien zij veilig en droog opgeborgen zijn.

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Zowel steigerhout als hardhout worden op den duur vaal en grijzig, zeker wanneer zij jaar-in-jaar-uit buiten staan. Blijft bij jou alles buiten staan? Maak de houten stoelen allereerst schoon: borstel eerst al het vuil weg, neem vervolgens af met een houtreiniger.

Behandel, om het hout weer kleur en glans te geven, het hout met ofwel beits, ofwel houtolie, of bootlak. De eerste 2 keuzes zijn niet permanent. Je wrijft de olie of de beits in het hout, even een half uur laten intrekken, en vervolgens het olie en vet afnemen met een droge doek. Bootlak is wel permanent, geeft hoogglans en zorgt ervoor dat het hout niet meer onderhouden hoeft te worden.

Kunststof tuinmeubelen in optimale staat houden

Er is maar weinig onderhoud nodig bij kunststof tuinmeubelen. Houd de meubels schoon met een vochtige doek, of maak eventueel een sopje van allesreiniger. Veeg het vuil wel eerst met een zachte borstel weg. Het kunststof is te beschermen d.m.v. een speciale kunststof beschermingsspray, deze werkt vocht- en vuilafstotend. Is het kunststof eenmaal uitgehard en verweerd, dan kan deze nog behandeld worden met speciale kunststof glansspray, wat ook in auto cockpits te gebruiken is. Veeg dan wel eerst al het overtollig vet weg.

Adv. Bol.com Gardena