Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

7 Tips voor het lokken van vogels naar de tuin

Vogels brengen leven in de tuin. Daarom is het erg leuk om vogels naar je tuin te lokken. Je kunt dit doen door ze lekker eten, water en plekjes om te schuilen te geven. Als je voer zoals zaden, noten en fruit voor ze neerlegt, zullen verschillende vogels zoals mezen, vinken en merels langskomen. Zorg ervoor dat er ook plekken zijn waar ze kunnen drinken en in bad kunnen gaan, zoals vogelbadjes. Struiken en bomen geven ze plekken om te schuilen en nesten te bouwen. Het is belangrijk om verschillende soorten voedsel aan te bieden, geen schadelijke stoffen te gebruiken en alles schoon te houden. Het is niet alleen leuk om naar de vogels te kijken, het helpt ook de natuur en houdt de vogels in stand. Wil jij meer vogels lokken richting jouw tuin? Met onderstaande tips wordt jouw tuin een el dorado voor elke vogel. 

 

1. Vogels lokken met nestkasten

Het lokken van vogels met nestkasten in je tuin is een lonende manier om de biodiversiteit te bevorderen. Hang nestkasten op in verschillende hoogtes en maten, rekening houdend met de behoeften van verschillende vogelsoorten. Plaats de nestkasten op een rustige plek met wat beschutting tegen de elementen en roofdieren. Zorg voor een gevarieerd aanbod van natuurlijke voeding, zoals zaden, bessen en insecten, om vogels aan te trekken. Het bieden van schoon water en het vermijden van overmatig gebruik van pesticiden zullen de aantrekkingskracht vergroten.

 

2. Uitgebloeide zaadkoppen niet snoeien voor de winter

Vogels naar je tuin lokken kan op een bijzondere manier gebeuren door het laten staan van verwelkte bloemkoppen in plaats van ze weg te knippen. Deze uitgebloeide bloemen herbergen waardevolle zaden die een smakelijke traktatie vormen voor allerlei vogelsoorten. Variëteiten zoals vinken, mussen en mezen hebben een voorliefde voor deze zaden en zullen je tuin graag bezoeken. Het behouden van de zaadkoppen biedt niet alleen voedselvoordeel, maar voegt ook een boeiende textuur en visuele aantrekkingskracht toe aan je tuin, vooral gedurende de wintermaanden.

3. Lok vogels met extra vogelvoer

Vogels naar je tuin trekken is eenvoudig met extra vogelvoer. Door voederstations op te zetten, kun je verschillende vogelsoorten aantrekken en van dichtbij observeren. Geschikt vogelvoer omvat zaden zoals zonnebloempitten, maïs en haver, die veel vogels zoals vinken, mussen en merels aantrekken. Mezen en spechten zijn dol op vetbollen en pindakaas. Hang voedersystemen op verschillende hoogtes om verschillende vogels tegemoet te komen, en zorg voor beschutting in de buurt, zoals struiken, zodat vogels zich veilig voelen. Voer moet regelmatig worden ververst om het vers te houden en de vogels aan te moedigen terug te keren.

 

4. Plaats een vogelbadje in de tuin

Een vogelbadje in je tuin heeft meerdere voordelen voor het aantrekken van vogels. Het biedt een constante waterbron, wat essentieel is voor drinken en badderen, vooral tijdens warme dagen. Door water beschikbaar te stellen, creëer je een gastvrije omgeving die verschillende vogelsoorten aantrekt, waaronder vinken, merels en duiven. Bovendien biedt het observeren van vogels terwijl ze zich wassen en koelen een prachtige gelegenheid om van hun gedrag te genieten. Het plaatsen van het vogelbadje op een open, veilige locatie bevordert de vogelpopulatie in de tuin. 

 

5. Vogels aantrekken met natuurlijke nestmogelijkheden

Vogels aantrekken kan worden versterkt door natuurlijke nestplaatsen in je tuin te bieden. Diverse vogelsoorten zoeken beschutting voor het bouwen van nesten en het grootbrengen van hun jongen. Door natuurlijke elementen zoals struiken, bomen en dichte begroeiing te behouden, creëer je een perfecte omgeving voor vogels om nesten te maken en zich veilig te voelen. Daarnaast kunnen hangende plantenbakken, oude boomholtes en stapels takken fungeren als natuurlijke nestplaatsen. Het aanleggen van een insectvriendelijke omgeving met bloemen en planten trekt niet alleen insecten aan als voedselbron voor vogels, maar voorziet hen ook van materialen om nesten te bouwen.

Een stapel boomstammen en takken vormen een ideale natuurlijke nestmogelijkheid voor vogels in de tuin

6. Vogels aantrekken met snacks als meelwormen

Vogels aantrekken kan worden bevorderd door natuurlijke lekkernijen zoals meelwormen aan te bieden. Deze eiwitrijke insecten zijn een welkome traktatie voor vogels en kunnen worden gebruikt als voedzaam voedsel. Daarnaast kunnen andere natuurlijke snacks zoals fruit, zoals stukjes appel of bessen, dienen als voedzame bronnen van energie. Het aanbieden van ongezouten noten, zoals zonnebloempitten, is ook een favoriete keuze voor veel vogelsoorten. Bovendien zijn rozijnen of gedroogde vruchten een smakelijke aanvulling op hun dieet.

Adv. Bol.com Gardena