Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Plannen maken voor het voorjaar doe je nu

Het lijkt nog wat ver weg met dagen van vorst en sneeuw, toch is het weer sneller voorjaar dan je denkt. Daarom is het goed om nu na te denken en plannen te maken voor je tuin, balkon of serre. Nu plannen maken heeft namelijk heel veel voordelen. Maak je je plannen pas in het voorjaar of in de zomer, dan vergeet je snel hoe je wil dat je tuin er uit ziet in deze tijd van het jaar. En ook dat is belangrijk.

Basis

De basis in je tuin is belangrijk. Die basis maak je door paden, terrassen maar ook door grote planten of bomen en verlichting. Aanvullen met potten met eenjarige planten in de zomer is niet zo moeilijk. En je tuin laten stralen in de zomer ook niet. Veel lastiger is het om je tuin er in alle seizoenen mooi uit te laten zien. En dat doe je met een goede basis dus.

Door de basis dus goed aan te leggen en daarin ook (grote) blad houdende planten of bomen mee te nemen, krijg je een tuin die er ook in de winter mooi uit ziet. Denk bij die basis ook aan hoogte verschil want daarmee creëer je diepte en spanning in je tuin. Je ogen vinden het fijn om van de ene plek naar de andere te kunnen dwalen zonder direct alles te overzien.

Licht

Naast planten en paden/terrassen is licht een belangrijk item in je tuin. Niet alleen in de zomer om gezellig lang buiten te kunnen zitten, maar ook in de winter om je fijn en veilig te voelen. Voor je tuin kun je, net als in huis, voor meerdere lichtbronnen kiezen. Maak je een plan, teken dan de lichtbron daar in en geef aan tot hoever het licht de tuin inschijnt. Zo zie je direct of alle plekken die jij verlicht wil hebben, ook daadwerkelijk verlicht worden. Door goed te kijken naar de mogelijkheden kun je overigens veel gemak creëren maar ook veel energie besparen.

Met de lampen van nu is het niet meer nodig om een lamp altijd te laten branden. Kies je voor een

een buitenlamp met sensor dan is het aantal branduren veel minder maar is er wel altijd licht daar waar je het wil hebben of nodig hebt. Bedenk dat goede buitenverlichting er ook voor zorgt dat inbrekers weg blijven. Een lamp met een bewegingssensor bij de schuur of garage is dus een goede optie en een veilig idee.

Dag/nacht licht

Voor je je terras, maar ook voor bij de voordeur, oprit of bepaalde paden, zijn lampen met een dag/nacht sensor fijn. Deze sensor laat de lamp aangaan als het donker wordt en schakelt de lamp weer uit als het licht is. Hierdoor brandt de lamp alleen als het echt donker is dus ook minder uren wanneer de dagen weer langer worden. Zoek hier verder voor meer inspiratie.

Tuinmeubelen

Mooiste vaste tuinornamenten of heerlijke vaste loungebank geven je tuin niet alleen meer body maar je zult er ook makkelijker even gaan zitten dan wanneer je elke keer de stoelen uit de schuur moet halen. Een tuinbank met mooie planten er naast is heerlijk om in de ochtend een kopje koffie te drinken of tussen de middag te lunchen. Denk ook eens aan potten met geurende kruiden. Zo doe je gelijk energie op en wie weet ook wel ideeën voor het diner. En ook planten die vlinders of vogels aantrekken geven meer levendigheid in je tuin.

Serre of tuinkamer

Wist je dat het ‘binnenkrijgen’ van licht heel belangrijk voor je is en de enige oplossing tegen de bekende winterdip. Hou daar ook rekening mee als je tuinplannen gaat maken. Misschien is deze zomer je terras overkappen of er een serre van maken niet eens zo’n gek plan. Ook je tuinhuisje voorzien van verwarming kan een optie zijn. Zo betrek je je tuin steeds meer bij je huis en krijg je meer leefruimte.