Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

De snoeischaar

Lisa Garden op 20-07-2014

Goed tuingereedschap is belangrijk om je tuin te kunnen onderhouden. Zonder het juiste gereedschap maak je het tuinieren onnodig moeilijk voor jezelf. Eén van het meest gebruikte tuingereedschap is de snoeischaar.

Wat is een goede snoeischaar?
Kies bij de aanschaf van een snoeischaar nooit voor het goedkoopste exemplaar van de winkel. Ga voor een snoeischaar van hoge kwaliteit, bij voorkeur van een bekend merk. Deze zijn namelijk uitgebreid getest op veiligheid en er is veel zorg besteed aan het gebruiksgemak en comfort. Als de snoeischaar kapot gaat, kunnen onderdelen bovendien vaak vervangen worden.

Welk type snoeischaar kies jij?
Er bestaan verschillende types snoeischaren. De voorkeur voor welk soort is geheel persoonlijk. Kies een snoeischaar die voor jou fijn werkt. Als je niet veel kracht kunt zetten, kun je het best een snoeischaar uitzoeken die licht knipt. Overigens bestaan er tegenwoordig ook snoeischaren die speciaal voor linkshandigen zijn gemaakt. 

Grofweg zijn snoeischaren in twee types in te delen: 

  • de schaar snoeischaar 
  • de aambeeld snoeischaar

De schaar snoeischaar heeft, net als een gewone schaar, twee snijvlakken. Beide snijvlakken schuiven langs elkaar. Vergeleken met een aambeeld snoeischaar is een schaar snoeischaar is veel lichter in gebruik. De aambeeld snoeischaar heeft slechts één snijvlak: het andere vlak is stomp en wordt het aambeeld genoemd. Als je met een aambeeld snoeischaar een tak knipt, wordt de tak door het snijvlak afgesneden en door het aambeeld tegengehouden. 

De 4-fasen snoeischaar werkt ongeveer hetzelfde als een aambeeld snoeischaar, maar dan met een krachtvertrager. Met deze snoeischaar wordt de tak in vier stappen gesnoeid. De 4-fasen snoeischaar is hierdoor vrij licht in het gebruik en kan takken tot  24 mm dik moeiteloos aan.

Je snoeischaar onderhouden
Om een snoeischaar in optimale conditie te houden, moet deze onderhouden worden. De snijvlakken van de snoeischaar moeten altijd schoon en scherp zijn. Dit maakt het snoeien makkelijk en zorgt voor een langere levensduur van de snoeischaar. Gebruik een slijpsteen om de snijvlakken scherp te houden. Denk ook aan de bewegende delen en geef deze regelmatig een druppeltje olie. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van je snoeischaar.

Adv. Bol.com Gardena