Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Geef kinderen weer het buitengevoel: regenwormen lokken

Honderdvijftig kinderen van basisschool de Bijberg hebben in het Rotterdamse Vroesenpark een poging gedaan om het eerste Nederlandse record ‘regenwormen lokken’ te vestigen. Het is een initiatief van Natuurmonumenten om kinderen terug te brengen naar de natuur, ook al wonen ze in de stad. De scholieren stampten en sprongen de wormen enthousiast uit de grond. Een jury van boswachters hield goed in de gaten of alles wel diervriendelijk verliep. Eerder deze week gaven de boswachters op de school al uitleg over de goede manier om een worm uit de grond te krijgen. En dat werkte, want de scholieren haalden binnen een half uur 415 regenwormen tevoorschijn. 

Regenwormen weetjes

Wist u dat er wel 670 verschillende soorten regenwormen zijn in de wereld? Ze graven tunnels in de grond. Als de grond gaat trillen, kruipen ze er snel uit. Dat komt omdat de wormen dan denken dat er mollen in de buurt zijn die wormen eten. Sommige vogels doen dit na en trappelen met hun voeten op de grond. Zo dansen ze de wormen naar boven om vervolgens op te peuzelen! Wist u dat er alleen al in een voetbalveld ongeveer 625 kilo regenwormen in de grond zitten? En die poepen wel 30.000 kilo wormenpoep per jaar.

Probeer het zelf u kunt het ook zelf proberen in uw tuin, het park in de buurt of op uw voetbalveld. Hoeveel regenwormen kunt u uit de grond dansen?

Een bezoek aan het park is ook leuk als het regent. Kinderen stampen in de plassen of proeven de regen. Regenwormen zijn dol op een bui. ‘Die laten zich zien als u het trucje weet om ze te lokken’, meent René Terhorst, bedenker van OERRR bij Natuurmonumenten. Natuurmonumenten hoopt dat uiteindelijk alle 3,6 miljoen Nederlandse kinderen meedoen aan OERRR. Meedoen is kosteloos. Bedrijven en volwassenen kunnen het project steunen met een donatie. ‘Wij willen ouders inspireren om kinderen weer het buitengevoel te geven. Ongeacht of ze in de stad of op het plattenland wonen’, aldus Terhorst. ‘Buitenspelen helpt kinderen gezond te blijven.’

Bekijk het filmpje op Groeienmetgroen.com

Adv. Bol.com Gardena