Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Ongewenste bezoekers in de tuin

Sommige bezoekers heet je van harte welkom in de tuin, zoals de vogels, die je planten bestuiven. Maar niet iedereen is even welkom. De kat van de buren, bijvoorbeeld, of slakken die patroontjes knagen in je planten. We geven graag wat tips om ongedierte te voorkomen of te bestrijden.

Ongedierte voorkomen

Het beste is uiteraard om ongedierte te voorkomen. Een aantal tips:

  • Zorg voor gevarieerde beplanting in de tuin. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van de planten, maar voorkomt ook dat één dier alle lekkere planten opeet.
  • Dieren als egels, lieveheersbeestjes en padden kun je naar bepaalde plekken lokken, door daar schuilplekken te maken van bladeren. Zo houd je de rest van de tuin veilig.
  • Let op rottend fruit en gooi het weg, voor ongedierte is dit ideaal om eieren in te leggen.
  • Sommige insecten kun je weren met de geur van bepaalde planten, bijvoorbeeld lavendel en afrikaantjes tegen mieren.
  • Om katten weg te houden kun je koffiedik in de tuin strooien, of ervoor zorgen dat de grond zo veel mogelijk bedekt is met bodembedekkers. Op deze manier zullen ze je tuin niet meer zo’n aantrekkelijke kattenbak vinden.

Schade van gravend ongedierte

Het voorkomen van ongedierte kan lastig zijn. Soms ontdek je de kleine hoopjes aarde in het gras te laat, of zitten er al gaten in het verpakking van de vogelvoer. De grote boosdoeners zijn vaak ratten en muizen, die altijd wel iets vinden om aan te knagen. Ze kunnen bovendien grote schade aanrichten als ze knagen op elektriciteitsdraden of gangen graven onder je gazon. Het zijn ontzettend slimme beestjes, maar zo kun je ze proberen te slim af te  zijn:

  • Strooi vogelvoer op vogeltafels, en niet op de grond. Verwijder regelmatig de gevallen zaden rond de tafel.
  • Houd de tuin netjes door bladafval en dichtbegroeide plekken te verwijderen.
  • Dicht alle gaten in en om het huis, om te voorkomen dat ze er gaan schuilen.
  • Bewaar voedsel in bakken van stevig plastic, muizen knagen snel door zacht plastic heen.

Hulp inschakelen

Soms is het kwaad al geschied, en scharrelen er groepjes muizen rond in de tuin. Vooral in januari en februari verschijnen ze in grote getalen, op zoek naar beschutting en voedsel. Heb je een heuse muizenplaag ontdekt in de tuin, of vermoed je dat niet één knaagdiertje is? Dan kan het veiliger zijn om het muizen bestrijden over te laten aan een expert. Ongediertebestrijding Amsterdam is gespecialiseerd in ongediertebestrijding en helpt je vaak al binnen een dag van je muizenplaag af. Dan kun jij weer met een gerust hart in de tuin zitten.