Vind jouw tuincentrum

Nieuw boek: Onze Eik

Bomenexpert Anne Oosterbaan schreef Onze Eik, over de eiken in Nederland. Oosterbaan is onderzoeker bij Alterra, aan de universiteit van Wageningen, en schreef eerder boeken over andere bomen, zoals de walnoot.

Eiken in Nederland

Zomereiken zijn onmisbaar in ons land en komen vooral voor in bossen, maar ook op erven en langs lanen. De inlandse eik kampt helaas met gezondheidsproblemen, de laatste paar jaar lijkt ook klimaatverandering hier een rol in te spelen. Droogte en wateroverlast in 2010 en 2011 hadden een hoog sterftecijfer tot gevolg. In 2013 is Oosterbaan in opdracht van het Bosschap en het ministerie van Economische zaken een onderzoek gestart naar de sterfte van oudere zomereiken. In het oosten en zuiden van het land zou meer dan de helft van de eiken zijn gestorven. De oorzaken van de sterfte en mogelijke maatregelen die dit tegen moeten gaan zijn onderzocht.

Over Onze Eik

Het boek behandelt “de betekenis, biologie, gebruik en toekomst van zomer- en wintereiken in Nederland”, en vertelt je hoe oud de boom wordt, welke organismen erop leven en wat de boom nog meer voortbrengt behalve hout. Het boek bevat 100 pagina’s met veel foto’s en is geheel in kleur.

Publicatie en donatie

Tijdens de publicatie van het boek zijn in Flevoland al eiken geplant door de commissaris van de Koning en Trees for All. De commissaries kreeg het eerste exemplaar van het boek overhandigd. Het boek is vanaf 20 december te koop in de boekhandels en online te bestellen. Van een deel van de opbrengst van het boek wordt door Trees for All nieuwe eiken geplant, een organisatie die zich inzet voor CO2-compensatie.