Vind jouw tuincentrum

Het kan nog! Bloembollen planten

Met bloembollen kunt u het hele jaar bloeiende bloemen in uw tuin hebben. Het planten van bloembollen is niet moeilijk en u kunt met deze mooie bloeiers telkens weer nieuwe hoogtepunten in uw tuin creëren.

Wanneer planten

Bloembollen planten doet u ongeveer vanaf half september tot half december. Hoe eerder ze in uw tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag u de bloembollen niet in de grond zetten, ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten.

Bloembollen planten

Het is niet moeilijk om bloembollen te planten. Eigenlijk is het belangrijker om goed te letten op de bloeitijden, zodat u bijna het hele jaar bloeiende bloemen in uw tuin hebt staan. De bollen planten doet u in de volgende drie stappen.
1. Een luchtige grond is belangrijk, dus probeer de grond eerst goed los te werken voordat u gaat planten.
2. Met een speciale bollenplanter, of een plantenschop, maakt u daarna een gat in de grond. De diepte van het plantgat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Neem ongeveer twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het plantgat.
3. Plaats de bollen in het gat en vul aan met grond.


Bloeitijden

Als u bij het planten rekening houdt met de bloeitijden van de bloembollen, kunt u op dezelfde plek telkens andere hoogtepunten creëren. Plant bijvoorbeeld eerst wat vroegbloeiende soorten, bijvoorbeeld verwilderingsbollen zoals sneeuwklokjes. Dan kunt u overgaan naar de narcissen, waar u vroeg- en laatbloeiende van hebt, en tot slot kiest u voor tulpen. Ook kunt u bladverliezende soorten, zoals hortensia’s of siergrassen, combineren met vroegbloeiende soorten, zoals narcissen. Plant de groepen narcissen voordat uw bladverliezende soort in blad komt. Op deze manier kunt u twee keer gebruik maken van hetzelfde stukje grond.

Video

In deze video vertelt Jurgen Smit u alles over het planten van bloembollen: http://www.zie.nl/video/tuinieren/Bloembollen-planten-Tuinieren.nl/m1mzxhef2uu3.