Vind jouw tuincentrum

Nationale Tulpendag 2019

Komende zaterdag is het weer zo ver: Nationale Tulpendag 2019. Op de Dam in Amsterdam kan iedere bezoekers gratis tulpen plukken in de pluktuin.

Thema Nationale Tulpendag 2019

Het thema van de Nationale Tulpendag op 19 januari is Flower Power. Meer dan 200.000 tulpen worden op de Dam geplaatst, waarvan iedereen zijn eigen bosje van twintig tulpen mag komen samenstellen. Flower Power is dit jaar ook het thema van Keukenhof, waarmee de kracht van bloemen onder de aandacht wordt gebracht.

Symbool van Nederland

De tulp komt oorspronkelijk voor op plekken met koude winters en een droge zomer, zoals Centraal-Azië en het Midden-Oosten. In 1562 arriveerde de eerste vracht tulpenbollen in Antwerpen, van waaruit ze zich uitbreidden naar de Hortus botanicus in Leiden. Tegenwoordig is Nederland een van de grootste exportlanden van tulpen, de tulp is ook al jaren symbool van ons land.

Start van het tulpenseizoen

De pluktuin zet natuurlijk de tulp in het zonnetje, maar luidt ook meteen het nieuwe tulpenseizoen in. Vanaf januari tot mei zijn de tulpen weer volop beschikbaar in de tuincentra en bij de bloemist. De dag wordt al voor de achtste keer gehouden. Om 13.00 uur wordt de tuin officieel geopend door een speciale gast, plukken kan tot ongeveer 17.00 uur. Naast de pluktuin zijn er ook allerlei andere acties en verrassingen.