Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Moestuinkalender oktober

De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat, en dan plotseling zijn er guru-kou invallen die ons waarschuwen niet te zelfvoldaan te zijn. Niet alleen het weer verandert maar de temperatuur kan zonder waarschuwing naar beneden gieren. De nachtvorsten betekenen het einde voor gevoelige gewassen. Het is niet allemaal treurnis in de tuin. De grond is nog warm en u kunt winterbladgroenten uit de trays buiten planten en ze zelfs nog direct ter plekke zaaien. Het is ook zeker de moeite om waard om met groenbemester te experimenteren.

Wat moet er gebeuren in de maand oktober

Pas op voor nachtvorst

Het hangt er wel vanaf waar u tuiniert, maar de eerste nachtvorsten zullen waarschijnlijk deze maand voorkomen. Zorg dat u erop bent voorbereid.

Wintersla beschermen

U kunt cloches gebruiken om wintersla te beschermen als het kouder wordt.

Buitentomaten oogsten

Pluk alle hele trossen met alle vruchten die er nog aan zitten en leg ze binnen of in de kas om te rijpen.

De grond opwarmen

Gebruik cloches over zaaiplekken om regen weg te houden en de grond wat op te warmen.

Composteer de pronkboonplanten

Het bovenste deel van pronkboonplanten is uitstekend materiaal voor de composthoop. De wortels kunt u in de grond laten om ze later onder te spitten. Tevens brengen ze stikstof in de grond.

Tips voor pompoenen

Pompoenen zijn de perfecte vruchten voor de herfst.

  • Pompoenplanten zijn erg vorstgevoelig, dus u kunt ze het beste gewoon thuis voorzaaien of in een vorstvrije kas. Pompoenen moet u pas uitplanten als de laatste nachtvorst is verdwenen.
  • Pompoenen hebben een lange en warme groei periode nodig om volledig rijp te worden. Geef ze dus een zonnige en meest beschutte plek en teel ze in vruchtbare grond.
  • Om zo groot mogelijke pompoenen te kweken moet u aan elke plant maar één vrucht laten zitten en zo veel mogelijk water en extra voeding geven. Als hij opzwelt moet u hemvrij van de vochtige grond en ongedierte houden. Leg ze bijvoorbeeld op een houten plaat.
  • In de winter moet u de pompoenen bewaren op een droge, koele en vorstvrije plek. Probeer ze wel zo lang mogelijk aan de plant te laten zitten totdat ze een taaie schil krijgen.

Aanbevolen rassen

Becky: een typische klassieke Halloween pompoen,perfect om uit te snijden. Is ook erg vruchtbaar en heeft een hoge opbrengst.
Hundreweight: een vergelijkbaar soort als de “becky”, maar veel groter en heeft een rankende klimmende groei.

Adv. Bol.com Gardena