Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Een mooie tuin in alle seizoenen

Aan het begin van een nieuw seizoen vraagt de tuin altijd om wat meer aandacht. Zo moet de tuin na de winter klaargemaakt worden voor de zomer en aan het eind van het jaar moet de tuin weer winterklaar gemaakt worden.
 

Zomerklaar

Zodra het eerste voorjaarszonnetje zich laat zien, begint het eigenlijk al te kriebelen. We willen weer naar buiten en de tuin kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Het is wel verstandig om niet gelijk te beginnen met al te vroeg de eenjarige planten te planten, want zolang er kans is op nachtvorst is het beter om daar nog even mee te wachten. Maar er zijn genoeg andere dingen die je alvast kunt doen om de tuin klaar te maken voor het zomerse weer.
 

Goed verzorgd groen

Begin alvast met het onkruid te verwijderen en dode takken en planten weg te halen. Het snoeien van oude en verzwakte takken is ook belangrijk, meestal zorgt dat voor een grotere en vollere bloei van de bloemen. Gras groeit al bij een temperatuur van 5 of 6 graden. Het kan dus best zijn dat je ook het gazon al een keer moet maaien of je gazon verticuteren. Daarna is het verstandig om het gras te bemesten en eventueel nieuw graszaad bij te strooien als je kale plekken hebt.
 

Check de losse items

Loop ook eens door de tuin en kijk naar alles wat in de tuin staat. Misschien zijn er dingen die kapot zijn en vervangen moeten worden? Soms zijn door een flinke wind tuinaccessoires op de grond gevallen en gebroken. Kijk eerst of je het kunt lijmen met een speciale lijm en als dat niet meer kan, gooi het dan weg. Misschien moeten er dingen opnieuw worden vastgezet die door de wind zijn losgewaaid. Dit kan eventueel met powertape. Zorg dat alles er weer netjes uitziet en opgeruimd is. Zodra het zonnetje doorbreekt en de temperaturen hoger worden, kun je als alles op orde is optimaal van de tuin genieten.

Winterklaar

In de herfst kun je eventueel nog planten verplaatsen, maar als het mooie weer echt voorbij is en de winter staat voor de deur is het moment daar dat de tuin winterklaar gemaakt moet worden. Het scheelt je in het volgende voorjaar veel werk als je hiervoor bepaalde stappen zet:

  • Snoei de uitgebloeide planten.
  • Hark de bladeren van het gazon zodat het gras licht blijft vangen.
  • Haal ook de bladeren van het terras weg om vlekken te voorkomen.
  • Leeg de bakken en potten van eenjarige planten.
  • Haal dode planten en bladeren uit te vijver om rot te voorkomen.
     

Laatste stappen

Het is ook belangrijk dat je maatregelen neemt om bepaalde planten en voorwerpen tegen eventuele vorst en andere slechte weersomstandigheden te beschermen. Sluit ook de buitenkraan af en leg de tuinslang in de schuur. Leeg potten en gieters. Zorg dat de heg nog een laatste keer geknipt is en maai het gras met een maaihoogte van 4 cm. Je kunt nu wel vast de voorjaarsbollen planten om in het nieuwe jaar weer met een fleurige tuin te beginnen.

Adv. Bol.com Gardena