Vind jouw tuincentrum

Kerstboom met of zonder kluit?

De kerstbomen zijn weer volop verkrijgbaar! Maar kies je een kerstboom met of zonder kluit? Aan allebei de bomen zitten voor- en nadelen. Hier lees je er alles over!

Voordelen van een kerstboom met kluit

De kerstboom zit al in een pot, dit maakt hem wel iets zwaarder en lastiger om te vervoeren. Maar het voordeel is dat hij heel gemakkelijk over te zetten is in een andere pot. Die is natuurlijk wat mooier om te showen in de huiskamer. Je geeft hem elke dag water en hij is tevreden. Een ander voordeel is dat hij zijn wortels nog voor een groot deel heeft. De kerstboom neemt makkelijker water op en blijft hierdoor langer leven. Geef hem bijvoorbeeld nog een tweede leven in de tuin. Let wel op dat je hem plaatst in een luchtige grond met wat zand en potgrond.

Voordelen van een gezaagde kerstboom

Deze kerstbomen zijn heel gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen. In huis is deze wat moeilijker te plaatsen omdat hij in een standaard moet. Je moet er wel zelf ook nog een stuk vanaf zagen, want dan neemt hij weer beter water op. De gezaagde kerstboom kan ook hergebruikt worden. Zo kun je de takken afknippen en bij de andere planten zetten, dit zijn dan weer voedingsstoffen voor de plant. Of gebruik het als bedekking voor vorstgevoelige planten.

Welke kerstboom je ook kiest: hij heeft voldoende water nodig. Gemiddeld per dag drinkt hij zo’n halve liter water.