Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De 5 meest duurzame tuinwinkels

Genieten van je tuin, dat willen we het liefst allemaal - en dat zomer en winter. Genieten van je tuin betekent niet alleen de mooiste inrichting en indeling creëren, zoals het plaatsen van een heuse terrasoverkapping van ForaVida, die zomer en winter tuingenot biedt, maar ook de natuur een stukje zijn gang laten gaan. Daarom schaffen we tuinplanten aan en zorgen we ervoor dat hinderlijke insecten, zoals bladluis, zo min mogelijk kans krijgt.

Verantwoord van je tuin genieten

Bij veel consumenten is nog niet doorgedrongen dat we soms voorjaarsplanten aanschaffen die door tuincentra met pesticiden zijn behandeld. We genieten van bijen die onze bloemen bezoeken, maar voor veel bijen betekent dit het laatste bezoek, want zij sterven door de met pesticide behandelde, schattige tuinplanten. Maar ook bloembollen en bestrijdingsmiddelen die aangeboden worden in tuincentra helpen de bijenstand te vernietigen. Een serieus probleem. Het is dus zaak op zoek te gaan naar duurzame tuinwinkels: en dat bereik ligt dichterbij dan je denkt.

5 meest duurzame tuinwinkels

Voor de meeste tuinwinkel bezoekers is het lastig om heinde en verre te rijden naar afgelegen tuincentra of kwekerijen die toevallig op biologische basis planten en aanverwante producten verkopen. Het is daarom toegankelijker om populaire winkelketens te vermelden die overal landelijk voorkomen, zo is de keuze sneller en vooral eenvoudiger gemaakt. In dit overzicht van de 5 meest duurzame tuinwinkels baseren wij ons op de uitkomst van de bevindingen van Greenpeace die in 2015 een overzicht samenstelden na eigen onderzoek. Duurzaam gaat in dit geval over gifgebruik in de sierteelt.

Intratuin en Praxis: een gedeelde eerste plek

Greenpeace deelt een gedeelde nummer 1 positie uit voor zowel Intratuin als Praxis. Hoewel geen van alle tuinwinkels geheel voldoen aan de norm, volstaan Intratuin en Praxis nog het meeste. Zo is er het bestrijdingsmiddel glyfosaat niet meer aangetroffen in de schappen en treft men bij Intratuin biologische zaden en kruiden aan bijvoorbeeld.

Ranzijn, Hornbach en Groenrijk volgen

Hier treft men diverse biologische producten aan, zoals zaden, kruiden en planten. Biologische planten kennen vaak een sterker wortelsysteem en zijn bovenal niet behandeld met giftige bestrijdingsmiddelen; iets wat de bijenstand ten goede komt. Helaas werd in ieder geval tot 2015 glyfosaat aangetroffen in de schappen van deze tuinwinkels, zodoende behoorden zij (nog) niet tot de top. Inmiddels is dit giftige bestrijdingsmiddel verboden voor verkoop, dus kán het niet meer aangeboden worden.

Nu is er naar het rapport van Greenpeace niet echt één werkelijke uitschieter vooralsnog, echter met name Intratuin en Praxis zijn op de goede weg.

Biologische tuinproducten

Het is belangrijk om zo veel mogelijk biologische planten, bestrijdingsmiddelen en overige tuinproducten te kopen: juist voor de tuin. Want wie is het niet opgevallen dat er steeds minder bijen (en overige insecten) te vinden zijn in onze tuinen? We plaatsen volop perkplanten, met voor insecten aantrekkelijke felle kleuren: zorg écht dat deze planten biologisch zijn, anders sterven er steeds meer bijen doordat het perkgoed doordrenkt is van bestrijdingsmiddelen. En met de insecten sterven er ook steeds meer vogels, doordat zij de insecten eten. Een groot aandachtspunt dus.

Adv. Bol.com Gardena