Vind jouw tuincentrum

Ideeën voor een geslaagd Moederdag cadeau!

Op 8 mei is het weer zo ver! Dan is het Moederdag; de dag dat we onze moeders (, schoonmoeders en oma’s) extra in het zonnetje zetten, omdat ze zo veel voor ons gedaan hebben en zo veel voor ons betekenen! Natuurlijk helpen wij je graag aan ideeën voor een geslaagd Moederdag cadeau.

In dit artikel vind je tips en inspiratie voor een Moederdag cadeau. Deze cadeau ideeën zijn natuurlijk ook zeer geschikt om aan je schoonmoeder en oma te geven!

Bloemen en planten voor Moederdag

Een bos bloemen is natuurlijk altijd goed, ook voor Moederdag. Dit klassieke cadeau neemt niet veel tijd in beslag om te maken. In de meeste tuincentra kun je een boeket zelf samenstellen of laten samenstellen. Natuurlijk zijn er ook boeketten te bestellen en kun je de bloemen laten bezorgen.

Hieronder vind je een aantal bloemen die zeer geschikt zijn voor Moederdag:

  • Lelies: dit zijn prachtige bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende soorten, kleuren en maten! Vooral de ‘Stargazer’ Lelie valt erg in de smaak. Heeft jouw moeder katten? Sla deze bloem dan over! Het stuifmeel van deze bloemen is namelijk giftig voor een kat.
  • Rozen: deze bloemen passen bij elke gelegenheid en zijn in zo veel kleuren te krijgen dat je eigenlijk altijd wel de favoriete kleur van je moeder kunt vinden. Deze mooie bloemen kun je los in een boeket doen, maar je kunt er ook voor kiezen wat groen bij te doen en eventueel een andere bloem.
  • Orchideeën: deze speciale bloemen kunnen prima in een boeket verwerkt worden, maar doen het ook zeker goed als bloeiende kamerplant. Orchideeën op pot blijven natuurlijk langer bloeien dan de losse bloemen.

Een diy cadeau in elkaar knutselen

Natuurlijk doen de bovengenoemde traditionele Moederdag cadeautjes het altijd goed, maar soms wil je iets origineels geven. Dan kun je ook voor een creatief cadeau kiezen. Knutsel dan zelf een tuintje in een fles in elkaar. Het is niet heel moeilijk, maar vergt wel wat geduld.

Wat heb je nodig:

  • Planten: afhankelijk van de fles die je wilt gebruiken kunnen dit kleine plantjes zijn of wat grotere planten. Veel kamerplanten zijn prima geschikt voor dit diy cadeau.
  • Hydrokorrels of kiezels: dit zorgt ervoor dat de aarde niet constant nat blijft.
  • 2 lepels en een stuk kurk op stokken: deze gereedschappen heb je nodig om de plantjes in de fles te krijgen. Zorg daarom dat de stokken lang genoeg zijn om goed tot te bodem van de fles te komen.

Jouw Moederdag verrassing maken

Je begint door een laag Hydrokorrels op de bodem te leggen en daaroverheen een laag houtskool. Daarna doe je een goede laag aarde in de fles. Zorg voor een goede laag potgrond, zodat de planten ruimte hebben om wortels te maken.

Met de lepels kun je nu een kuiltje graven waar je de plant in de fles wil gaan zetten. Haal de kamerplant uit zijn plastic potje en schud de aarde van de wortels. Gebruik nu de lepels om de plant in de fles te planten. Met de kurk druk je voorzichtig de aarde aan. Doe dit toe je een mooi tuintje hebt. Leg eventueel wat mos of kiezels op de aarde ter decoratie. Nu kun je de planten water geven.

Laat de planten eerst een weekje wennen op een plek met genoeg licht. Wanneer je lichte condens op de fles ziet is het vocht niveau goed en kun je de fles afsluiten. Als er geen condens is geef je extra water en als er juist veel condens is laat je de fles nog wat langer open.

Planten tips

Voor dit diy cadeau zijn veel mogelijkheden. Veel tropische kamerplanten zijn prima geschikt, maar een aantal mooie planten om mee te beginnen zijn varens, venushaar, een lepelplant of een bladbegonia. Bekijk voor meer inspiratie ons overzicht van kamerplanten!