Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe overleven dieren in de winter?

De winter in Nederland kan behoorlijk koud zijn.Jaarlijks vallen er liters regen uit de hemel. Daarbij is Nederland een vrij plat land zonder heuvels of gebergte, waardoor de wind een stuk harder aankomt dan bij de buurlanden. Door de klimaatverandering en stijgende temperatuur op Aarde, hebben we al enige tijd geen sneeuwvlokje meer gezien in ons koude kikkerlandje. Toch zijn er steeds meer mensen die zich warm aankleden en de hele zaterdag op stap gaan om wanten, sjaals en mutsen te kopen. 

 

Hoe overleven insecten de winter?

Het grootste deel van insecten sterft in de winter. Een ‘volwassen’ insect blijft soms niet eens een week in leven! Hoe komt het dan dat er zoveel vervelende muggen, bijen en andere insecten rond ons hoofd vliegen in de zomer? De reden voor de grote hoeveelheid beestjes, komt simpelweg doordat ze eitjes leggen. Slechts een kleine hoeveelheid insecten overleefd de winter door een winterslaap te houden en zich te verstoppen in een hoekje. Een vlinder teert tijdens de winter op vetreserves en bevindt zich in een ‘ruststand’, waarbij het dier bijna niet beweegt. Lieveheersbeestjes gebruiken een tegenovergestelde methode en kruipen in met zoveel mogelijk soortgenoten bij elkaar. Kevers benaderen de winter weer op andere manier en kruipen zo ver mogelijk de grond in. De laag aarde houdt de kevers warm. Een interessant weetje: insecten maken uit zichzelf een antivriesvloeistof aan.

Spin in de sneeuw

Harige vrienden

Naast insecten zijn er grotere en harige dieren die zich misschien wel verstoppen in je tuin. Drie dieren met een warme vacht zijn egels, eekhoorns en vogels. Als je denkt dat deze dieren voor overlast zorgen, heb je het mis. De egel is een stekelig diertje met een schattig uiterlijk. Een egel is daarbij ook bijzonder functioneel, ze eten namelijk slakken en insecten. De kans dat een egel zich verstopt in je tuin, wordt vergroot als je niet alle herfstbladeren uit je tuin weghaalt. Waar je wellicht nog niet op de hoogte van bent, is dat egels goed kunnen zwemmen. Vogels zijn dieren die je waarschijnlijk vaker tegenkomt in je tuin. Tijdens de koude winterdagen verzamelen vogels zich graag in tuinen, omdat er warmte komt uit huizen. Vogels eten insecten en die zijn nogal schaars in de winter. Help de vogels een handje en hang vetbollen aan een bom. Een eekhoorn is een razendsnel dier, waardoor je ze niet snel tegenkomt. Net zoals de vlinder overleeft een eekhoorn de winter door gebruik te maken van reserves. Wist je dat eekhoorns graag pinda’s eten? Strooi wat pinda’s op de grond 

 

Adv. Bol.com Gardena