Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe snoei je de rode valeriaan in het voorjaar?

De rode Valeriaan, ook wel centranthus ruber is een mooie en populaire vaste plant. Hij is wintergroen, maar het grote misverstand dat hierbij komt kijken is dat men hem niet snoeit in het voorjaar.

De centranthus ruber bloeit in juni en juli, met hardroze bloemen.  Om de plant zo mooi mogelijk te houden heeft hij zeker een geode snoeibeurt nodig. Hoe dat precies moet? Dat legt Jurgen je uit in de onderstaande video! ‘Drastisch snoeien’ is het antwoord. Door veel weg te snoeien komt het zonlicht precies op de goede plaats, waar de Valeriaan daarna weer netjes gaat uitlopen. Snoei je de Valeriaan niet? Dan groeit het alle kanten op en niet op een sierlijke manier… Door netjes te snoeien blijft de Valeriaan compact en in vorm, een belangrijke stap dus!

De rode Valeriaan wordt ook wel spoorbloem genoemd, omdat deze zich spontaan uit kan zaaien. Voor optimale bloei en verzorging is het belangrijk dat de grond droog en kalkrijk is. Verder is de centranthus ruber gemakkelijk qua verzorging en onderhoud en zijn de roze/rode bloemen een vrolijke toevoeging in de tuin.

Veel succes met snoeien en geniet (des te meer) van de mooie bloeiperiode!