Vind jouw tuincentrum

Blij met mijn kleine tuin

Wie zegt dat een kleine tuin saai is, heeft het helemaal mis. Een kleine tuin is voor de meeste mensen juist te verkiezen, omdat we het in de huidige tijd allemaal zo druk, druk, druk hebben. Juist dan kunt u van een kleine tuin enorm genieten. Het werk in de tuin is te overzien. En details en beplanting maken van de tuin aangename rustplek.

Bij het ontwerp voor een brede ondiepe tuin (11 x 5 meter) heb ik voor diagonale lijnen gekozen. Ze brengen spanning en perspectief in de tuin. Hierdoor is de tuin speels en er is zelfs plek voor een zon EN een schaduwterras. De kleine centraal gelegen vijver zorgt voor menig uurtje relaxen langs de waterkant. Om rust in de tuin te brengen heb ik gekozen voor een simpele en goedkope bestrating van grijze stoeptegels van 30 x 30 en grijs getint grind. Door ook de tegels op het terras bij huis diagonaal te leggen worden de lijnen extra versterkt. Een paadje met afwisselend tegels en grind verbindt beide terrassen. Lange pergola’s van hardhout brengen intimiteit in de tuin en zorgen voor verrassing. Zo zijn vijver en tweede terras niet direct zichtbaar. Vijver en pergola’s worden door het gebruikte hardhout optisch met elkaar verbonden.

De beplanting

Ook in een kleine tuin horen bomen, maar wel is het belangrijk om niet al te grote exemplaren te gebruiken.

Een sierappel - Malus floribunda is drie keer in het jaar de moeite waard. In het voorjaar verleidt de boom met zijn zachtroze bloesem, later in de zomer verrast de boom door zijn geel tot rode getinte sierappeltjes, om ons in het najaar met zijn schitterende herfstkleuren nog een vrolijke groet te brengen.

 

 

De beplanting die ik heb gekozen zijn natuurlijk ogende grassen en vaste planten. De prairieborder. Ze worden best wel hoog en geven zomers intimiteit aan de tuin.

De heg rond het schaduwterras is van taxus baccata en blijft het hele jaar groen.

Veel grassen en vaste planten die aan het eind van de zomer hoog oprijzen in de border maken het plaatje compleet en zorgen ervoor – niet onbelangrijk- dat de tuin toch redelijk onderhoudsvriendelijk is geworden. Ook al heb ik voor een rijke keur aan planten gekozen.