Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Bodembedekkers tegen onkruid

Zodra in het voorjaar de temperaturen beginnen te stijgen zie je de eerste planten al snel weer uitlopen.  Vaste planten ontluiken uit hun winterslaap en vroegbloeiende heesters geven de tuin al wat kleur. Het begin van een nieuw groeiseizoen! Naast alle planten die wij in onze tuinen hebben staan, is het voorjaar ook het startschot voor de groei van onkruid. Voor velen een minder leuke bijkomstigheid maar kan op een ‘groene’ en milieuvriendelijk manier voorkomen worden.
 

De bodembedekkende tuinplant

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, een onderhoudsarme tuin wel. Naast zo nu en dan water geven bij aanhoudende droogte, jaarlijks bemesten en een snoeibeurt vergt onkruid verwijderen vaak de meeste tijd. Heb je vandaag je tuin onkruid vrij gemaakt? De kans is groot dat de week erop het eerste nieuwe onkruid weer begint te ontkiemen. Dit kan voorkomen worden door worteldoek te gebruiken of de grond af te strooien met bijvoorbeeld cacaodoppen, maar een vaak vergeten methode is de bodembedekker. Dit een veelal groenblijvende plant die doormiddel van een kruipende groeiwijze de bodem volledig bedekt waardoor zich een mooi groen (en bloeiend) tapijt vormt. Omdat zonlicht niet meer tot de bodem door kan dringen, kunnen onkruidzaadjes nauwelijks tot ontkieming komen. Zeker bij de wat grotere tuinen bezorgt je dit een heleboel meer vrij tijd, oftewel: meer tijd om van je tuin te genieten in de zon met een goed boek erbij en een lekker koud drankje. Andere bijkomende voordelen zijn dat de grond hierdoor minder snel uitdroogt, beschutting biedt aan kleine zoogdiertjes en omdat de meeste bodembedekkers ook bloeien en wintergroen zijn, geeft het extra kleur aan de tuin. Veelgebruikte bodembedekkers zijn:

1). Kruipend zenegroen - Ajuga reptans 'Atropurpurea'

2). Laagblijvende dwergmispel - Cotoneaster procumbens 'Queen of Carpets'

3). Schaduwkruid - Pachysandra terminalis

4). Priemvetmuur - Sagina subulata

5). Kleinbladige maagdenpalm - Vinca minor

6). Goudaardbei - Waldsteinia ternata

Tuinplanten combineren met de bodembedekker

Aangezien de meeste bodembedekkers niet veel hoger worden dan zo’n 20 cm, kunnen ze makkelijk gecombineerd worden met wat hogere tuinplanten zoals bijvoorbeeld vaste planten, heesters of siergrassen. Zo kunnen bodembedekkers vooraan in een border worden gezet en hogere planten achteraan, maar in veel gevallen kun je ze ook heel goed door elkaar gebruiken. Hierbij vormen de bodembedekkers de basis van de border, waarbij in kleine groepjes (of solitair) de grotere planten tussen de bodembedekkers worden gezet.

Enkele voorbeelden van mooie plantcombinaties samen met bodembedekkende planten zijn:

1). Kruipend zenegroen (Ajuga) in combinatie met Prachtriet (Miscanthus).

2). Laagblijvende dwergmispel  (Cotoneaster) in combinatie met Choisya en/of Pruikenboom (Cotinus).

3). Schaduwkruid (Pachysandra) in combinatie met Skimmia. Beide planten zijn schaduwminnend dus kunnen ook op de donkere plekjes in de tuin voor kleur zorgen

4). Priemvetmuur  (Sagina) in combinatie met Vedergras (Stipa tenuissima). Erg mooi in combinatie met rotsen en/of staptegels in de tuin.

5). Kleinbladige maagdenpalm (Vinca) in combinatie met een Buxus of Taxus haag en solitaire heesters. Mooi voor in landelijke tuinen

6). Goudaardbei (Waldsteinia) in combinatie met Hortensia (Hydrangea arborescens 'Annabelle'). Ideaal voor vakbeplantingen.

 

Bovengenoemde tuinplanten zijn allemaal online te bestellen bij Plant & Grow, een webwinkel die online planten levert en allen rechtstreeks vanaf de kweker. Hierbij ben je verzekerd van de beste kwaliteit planten.

Adv. Bol.com Gardena