Vind jouw tuincentrum

Zomerbloemen in de spotlight: Delphinium, Allium en Gladiool

Dat er deze maand aan drie bloemen aandacht wordt besteed, is alleen maar welkom met deze temperaturen. Er is extra veel tijd om van deze bloeiende schoonheden te genieten, in de tuin, of gecombineerd in een vaas. Delphinium (ridderspoor) en gladiolen komen in allerlei kleuren voor, wit, geel, paars, rood, noem het maar op. Ridderspoor is één van de weinige planten die in een diepblauwe kleur voorkomt. Allium komt ook in een aantal kleuren voor, maar de bekendste is wel de heldere lila-roze versie. Tijd om de bloemen een voor een in het zonnetje te zetten.

Delphinium

Ridderspoor Delphinium

De Delphinium dankt zijn naam aan de blauwe dolfijnvormige bloemknoppen die zich verticaal opstapelen. De bloemen hebben een prachtige variatie aan kleuren, waarbij de kern vaak wit is en sterk afsteekt tegen het omringende blauw. De bloem kan tot 2 meter hoog worden. De Delphinium is een vrij kieskeurige plant, het liefst staat ze in een kalkrijke grond. Ze houdt ook niet van droogte, het is dus belangrijk dat ze altijd in vochtige grond staat. Een goede doorlatende grond is ook belangrijk, anders is er een grote kans dat de wortels gaan rotten.

Allium

Allium Lookfamilie

Allium is de naam voor een plantengeslacht uit de lookfamilie, zoals prei, ui en bieslook. Als je je nagel in de steel zet, ruik je een sterke uiengeur, maar ze bloeien in prachtige ronde paarse bloemen. Dan neem je de geur wel voor lief! De bloemen komen het beste tot hun recht als je er meer op een plek plant. Sommige soorten worden langer dan een meter, door de smalle steel en de compacte bloem vallen ze direct op in de tuin.

Gladiool

Gladiool

Onder de tuiniers, maar ook onder de niet-tuiniers, is dit een zeer populaire bloem. De naam komt van het Latijnse woord voor zwaard: gladius, het zal je niets verbazen dat de bladeren ook zwaardvormig zijn. De bloemen komen voor in een bijna oneindig kleurenpalet. In een boeket is de gladiool onmisbaar!